Magángépen jött az ostromra, most közösségi gyűjtést kért ügyvédre

2021. január 23. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letiltotta a PayPal a közösségi gyűjtését annak a nőnek, aki ügyvédre kért pénzt követőitől miután a Capitolium január 6-i ostroma miatt őrizetbe vették. Jenna Ryan – aki az ABC szerint magánrepülőn jött Washingtonban a Donald Trump melletti tüntetésre, ahonnan a távozó elnök buzdító szavai után részt vett a Capitolium megrohamozásában – ezer dollárig jutott a gyűjtésben, amikor a PayPal letiltotta a kezdeményezést.

A cég hivatalosan is elismerte, hogy leállították Ryan gyűjtését, mert értelmezésük szerit a nő valójában üzleti tevékenységének pótlására, nem pedig ügyvédre gyűjtött.

Ryan egyike annak a 125 személynek, akik őrizetben vannak a Capitolium megostromlásáért. Mostanra törölt, hosszas videón mutatta be, ahogy a tüntetőkkel együtt behatol az épületbe. „Élet vagy halál, mindegy, gyerünk” – mondta. Később a Twitteren azt írta: „Megtámadtuk a Capitoliumot, ez életem legjobb napja”. (A Capitoliumot – angolul Capitol – Ryan „Capital”-nak írta, ami fővárost jelent.)

Ryan egyébként kegyelemért fordult a távozó elnökhöz, ám Trump ezt utolsó elnöki napjáig, január 20-ig ezt nem adta meg. Az ingatlanügynöknő szerint pedig ő valójában nem tett mást, mint követte elnökét. „Azt tettük, amit kért” – mondta Ryan. „Azt tettem, amire felszólított minket. Kérte, hogy repüljünk oda, ő kérte hogy legyünk ott.”

Trump ellen csak később folytatódik az impeachment

A volt elnök felelősségét egyelőre vizsgálják. Távozása előtt másodszor is impeachmentet indítottak Trump ellen. A bizalmatlansági indítványról szóló döntés második fordulója az eredeti tervek szerint már kedden következett volna a Szenátusban, ám ez végül február 8. után következik. Az elfogadás esélye csekély – a Szenátusban kétharmados döntés kell, ehhez viszont az 50 republikánus képviselőből 17 fő támogatása kéne az 50 demokrata mellé -, de elfogadása esetén zöld utat nyithatna annak, hogy Trump semmiképp sem indulhasson újra az elnöki posztért 2024-ben. Hogy véget ért-e a Trump-korszak arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.