Liam Gallagher, Sir Elton John és Sting is szabad utazást követel a brit kormánytól

2021. január 20. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Száznál is több brit sztárzenész, például Liam Gallagher, Sir Elton John és Sting is felszólította a brit kormányt, hogy oldják meg, hogy az előadók a brexit után is szabadon utazhassanak Európában. A The Timesban közzétett nyílt levélben azt kérik a kormánytól, hogy „sürgősen tegye meg, amit ígért, és tárgyaljon arról, hogy a brit művészek papírok nélküli utazhassanak Európában”.

Amióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból és megszűnt a szabad mozgás a szigetország és kontinens között, az Európában turnézó zenészeknek és zenekaroknak most több uniós tagállamtól is külön engedélyeket kell beszerezniük az ottani fellépéseikhez. Emellett többet kell fizetniük a felszereléseik európai szállíttatásáért is.

A levélben arra is figyelmeztetnek, hogy ilyen körülmények között sok művész képtelen lesz turnézni, ráadásul az iparágat a koronavírus-járvány is súlyosan érintette. Gary Numan a Sky Newsnak azt mondta, demoralizáló és kiábrándító, hogy a kormány nem kötött külön megállapodást a művészekre vonatkozóan, és a kisebb zenekarokat és stábjaikat sem figyelmeztették, hogy mekkorát veszíthetnek.

„Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a zenekarok jól érzik magukat és közben rengeteg pénzt keresnek... De a valóság nagyon különbözik ettől. A zenekarok döntő többsége nem keres sok pénzt a turnékból” – mondta Numan.

Korábban a Radiohead énekese, Thom Yorke is kiakadt azon, hogy ezentúl csak vízummal koncertezhetnének az Unióban.

Az iparág szereplői már régóta figyelmeztetettek arra, hogy az unió elhagyása a művészekre vonatkozó külön megállapodás nélkül sok előadónak megfizethetetlenül drágává és bonyolulttá teszi a turnék szervezését. Hamarosan a parlament elé kerülhet az a petíciót, amelyet már több mint 250 ezren írtak alá, és amelyben ingyenes kulturális munkavállalási engedélyt követelnek a zenészek és zenekarok számára. (The Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!