A Radiohead énekese kiakadt, hogy már csak vízummal lehet koncertezni az EU-ban

2021. január 11. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Brexittel megszűnt az Egyesült Királyság állampolgárainak egyszerű belépése az Európai Unióba. Az EU felajánlotta ugyan, hogy a zenészek, művészek 90 napra vízum nélkül látogathatnak az Unióba, így könnyítve meg a koncertezést, turnézást. Az Egyesült Királyság azonban ezt elutasította, majd igyekezett ráfogni a döntést az EU-ra.

Hasonlóképp nehezedett az EU tagországaiból turnéra indulni az Egyesült Királyságba, a zenészeknek 1000 fontról igazolással kell rendelkezniük, és a rendezvényszervező cég papírjaira is szükség van a belépéshez.

A zavaros körülmények között született döntés után mindkét fél a másikkal szeretné elvitetni a balhét. Az utoljára 2017-ben turnézó Radiohead énekese, Thom Yorke gerinctelen húzásnak nevezte a kormányt lépését az uniós ajánlat elutasítása miatt, de a döntést szinte az összes brit zenész-szakszervezet vezetője elítélte.

Tavaly januárban Nigel Adams kulturális miniszter még úgy nyilatkozott, hogy a művészek szabad mozgásának védelmére mindenképpen szükség lesz a Brexit után is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!