Letartóztatták az orosz légierő szupertitkos Ítéletnap-repülőjét kifosztó tolvajt

2021. január 19. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetes letartóztatásba helyezte a taganrogi bíróság kedden azt a férfit, aki a gyanú szerint decemberben kilopta a rádióberendezéseket egy Il-80-as orosz katonai repülőgépből, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy atomháború esetén a fedélzetéről irányítsák a fegyveres erőket. A gyanúsított, Zsora Hacsunc ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fognak a március 4-ig tartó letartóztatási döntés ellen.

A férfit a Ren TV információi szerint szemtanúk vallomása alapján kapták el még januárban, a RostovGazeta ezzel szemben a büntetett előéletű, autószerelésből élő Hacsunc feleségére hivatkozva azt írta, hogy a férfit december 26-án fogták el, amikor vízért ment a boltba. Az asszony ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy a férje korábban nyolc hónapot ült ittas vezetésért. Mint mondta, december 28-ától kezdték el a repülőgép kifosztásával gyanúsítani – áll az MTI beszámolójában.

A decemberi bűncselekmény idején az Il-80-as egy légi harcálláspont karbantartása és korszerűsítése miatt volt az Azovi-tenger partján fekvő városba. A lopás ügyében a Georgij Berijev repülőgép-tervező nevét is viselő Taganrogi Repülési Tudományos és Műszaki Komplexum tett feljelentést. Sajtójelentések szerint a gépből 39 rádióállomás-blokkot és további öt blokk tartozékait vitték el. A repülőgépben a nyomozók ujj- és cipőlenyomatokat találtak.

Az egyik Il-80-as repülőgép a 2010-es győzelemnapi parádén – Fotó: Alexey Sazonov / AFP
Az egyik Il-80-as repülőgép a 2010-es győzelemnapi parádén – Fotó: Alexey Sazonov / AFP

A repülőt még a hidegháború idején alakították át a Szovjetunióban egy Il-86-os utasszállítóból. A NATO-nál ismert hívójele szerint Maxdome névre hallgató gép fő funkciója szerint egy légi parancsnoki központ, ahol a mindenkori orosz elnök, illetve a kormány legfontosabb emberei húzhatnák meg magukat atomháború esetén. Ezért a pilótafülkét leszámítva nincs is rajta ablak, hogy ezzel is védjék az atomrobbanás utáni elektromágneses impulzustól a belsejét. A kérdéses típusból négy darab készült, amelyek közül az első 1987-ben repült átalakított formában.

Az Il-86-osokat többször bemutatták a moszkvai május 9-i győzelemnapi parádékon. Az RBK című gazdasági lap szerint az orosz védelmi minisztérium 2019-ben tett bejelentést az ilyen típusú repülők és a hasonló rendeltetésű Il-82-esek korszerűsítéséről. Az RBK szerint Oroszországon kívül ilyen rendeltetésű repülőgépei csak az Egyesült Államoknak vannak, Boeing E-4-es típusjelzéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!