Pár tolvaj kirámolta az orosz légierő szupertitkos Ítéletnap-repülőjét

2020. december 9. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz rendőrség különleges tolvajokat keres, a nem mindennapi banda ugyanis az orosz légierő szupertitkos, úgynevezett Ítéletnap-gépét rámolta ki, amit egy esetleges atomháború esetére építettek. Azt nem közölték, hogy mi tűnt el az Iljusin Il-80-as típusú gépből, csak hogy technikai eszközöket tulajdonítottak el.

A lopás ténye ugyanakkor kérdéseket vet fel a biztonsági előírások ügyében, a gépet ugyanis karbantartási munkák közben fosztották ki a dél-oroszországi Rosztovi területen található Taganrog városában. Az orosz REN TV szerint múlt pénteken tűnt fel, hogy illetéktelenek hatoltak be a gépbe, akik aztán 39 elektronikai eszközt vittek el onnan, amelyek együttes értéke több mint 1 millió rubel, vagyis nagyjából 4 millió forint.

A repülőt még a hidegháború idején alakították át a Szovjetunióban egy Il-86-os utasszállítóból. A NATO-nál ismert hívójele szerint Maxdome névre hallgató gép fő funkciója szerint egy légi parancsnoki központ, ahol a mindenkori orosz elnök, illetve a kormány legfontosabb emberei húzhatnák meg magukat atomháború esetén. Ezért a pilótafülkét leszámítva nincs is rajta ablak, hogy ezzel is védjék az atomrobbanás utáni elektromágneses impulzustól a belsejét.

Az Il-80-as 2012-ben – Fotó: Artyom Anikeev / Reuters
Az Il-80-as 2012-ben – Fotó: Artyom Anikeev / Reuters

A kérdéses típusból négy darab készült, amelyek közül az első 1987-ben repült átalakított formában. A Wikipedia szerint 2011-ben három volt még szolgálatban, és amikor épp nem végeznek karbantartást rajtuk, akkor nagy titokban tárolják őket a Moszkvához közeli Cskalovszkij repülőtéren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!