A republikánusok szenátusi vezetője szerint Trump provokálta ki a Capitolium elleni támadást

2021. január 19. – 19:36

A republikánusok szenátusi vezetője szerint Trump provokálta ki a Capitolium elleni támadást
Az amerikai törvényhozás épületét ostromló tömeg 2021. január 6-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump leköszönő amerikai elnök felelősségéről beszélt kedden Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője, aki szerint Trump provokálta ki a Capitolium elleni ostromot január 6-án.

„A tömeget hazugságokkal etették. Az elnök és más befolyásos emberek provokálták őket”

mondta McConnell az ostrom utáni első szenátusi ülésen. A vezető republikánus politikus először nevezte meg direkt felelősként Trumpot, ennek pedig komoly jelentősége lehet a Trump ellen már elindított, de még nem tárgyalt második impeachment-eljárás során, bár egyelőre nem tudni, hogy McConnell maga hogyan szavaz majd – a szenátusban 50-50-es felállás mellett a demokratáknak legalább tizenhét republikánus szenátor támogatására is szükségük volna a sikerhez.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sokezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban összesen öten vesztették életüket.

A zavargásban résztvevők McConnell szerint félelemmel és erősszakkal próbálták megakadályozni a szövetségi kormány törvényhozását, hogy valami olyasmi menjen végbe (törvényesen), ami nem tetszett nekik.

McConnell arról is beszélt, hogy Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatása biztonságban, sikeresen fog lezajlani, és hozzátette, hogy Biden beiktatása után végre továbbléphetnek.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom