Szükségállapot, Nemzeti Gárda, lezárások, így készülnek az amerikai államok a várható tüntetésekre

2021. január 16. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Bident január 20-án iktatják be elnöknek, és az FBI korábbi figyelmeztetése szerint a beiktatást megelőző néhány napban az USA mind az ötven államának fővárosában lehet számítani Trump-párti, fegyveres tüntetésekre, ezért a különböző államok különböző erősségű biztonsági intézkedésekkel készülnek a következő néhány napra, de különösen január 17-ére. Vasárnap ugyanis több helyen terveznek tüntetést, szerdán pedig Washingtonban várható nagy felvonulás, korábban egy demokrata képviselő azt mondta, hogy információik szerint több ezer fegyveres tervezi körbevenni a Capitolium épületét – írja a BBC.

Az államok különféle intézkedésekkel készülnek a vasárnapi, illetve a jövő heti eseményekre. Maryland, Utah és Új-Mexikó úgy döntött, hogy szükségállapotot hirdet. Kalifornia, Michigan, Pennsylvania, Virginia, Washington és Wisconsin bevetette a Nemzeti Gárdát, hogy kontrollálja majd az eseményeket. Texasban pedig az állami törvényhozás austini épületét egész egyszerűen szombaton lezárták, és csak azután nyitják ki újra, hogy Bident sikeresen beiktatták.

Készültség Washingtonban 2021. január 16-án – Fotó: Michael M. Santiago/AFP
Készültség Washingtonban 2021. január 16-án – Fotó: Michael M. Santiago/AFP

De reagált a várható eseményekre az online tér is, a Facebook bejelentette, hogy korlátozza a politikai hirdetéseket egy időre az USA-ban, ahogy azt is, hogy letiltják az események szervezését a Fehér Ház és a Capitolium környékére. Ezen felül a szokásosnál szigorúbban figyelik a közösségi oldalon megjelenő tartalmakat – írja a CBS News. Az Airbnb törölte a washingtoni foglalásait a jövő hétre, és nem is enged erre az időszakra szállást kivenni az amerikai fővárosban.

Közben az események némileg váratlan fordulatában néhány fegyveres tüntetőcsoport vezetője a BBC szerint arra szólítja fel a követőit, hogy ne vegyenek részt a mindenféle meghirdetett eseményeken, ugyanis azt mondják, hogy ezek könnyen lehet, hogy csak a rendőrség csapdái, hogy így kapják el őket, valamint arra is figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedésekre kell számítani mindenhol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!