Félmillió dollárnyi bitcoinadományt kaptak amerikai alt-right csoportok

2021. január 15. – 23:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bő egy hónappal ezelőtt, december 8-án egy franciaországi adományozó több mint 500 ezer dollár értékű bitcoint utalt át több, a szélsőjobbos amerikai szervezeteknek vagy személyeknek, írja a Reuters a Chainalysis, kriptopénz-megfigyeléssel foglalkozó startup jelentése alapján.

A 28.15 bitcoin huszonkét különböző, többségében ismert szélsőjobboldali aktivistához vagy portálhoz tartozó számlán kötött ki. A Chainalysis azt állítja, bizonyítékaik vannak arról, hogy a tranzakció részeként több alt-right csoporthoz is jutott az adományból. „Összegyűjtöttük azokat a bizonyítékokat is, amelyek határozottan arra utalnak, hogy az adományozó egy már elhunyt franciaországi programozó volt” – áll a jelentésben.

A nézetei miatt a Youtube-ról letiltott jobboldali aktivista, Nick Fuentes például 13,5 bitcoint, mintegy 250 ezer dollárt kapott, ezzel messze ő volt a legnagyobb haszonélvezője az átutalásnak. További adományokat kapott a Gab nevű szélsőjobboldali közösségiháló és a The Daily Stormer nevű neonáci weboldal is.

A New York Times azt írj, hogy az amerikai szövetségi hatóságok vizsgálódnak, hogy az átutalásoknak lehetett-e közük a múlt szerdai washingtoni zavargáshoz. Az mindenesetre biztos, hogy január 6-án Nick Fuentes is ott volt a Capitoliumba behatolók között. (Yahoo News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!