A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt

2021. január 13. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, ezért egy munkacsoportot hoztak létre – írja a Hvg.hu.

Módosítanák az Európai Néppárt EP-frakciójának működési szabályzatát, ezért a munkacsoport egy javaslatot készít elő, amely arra adna lehetőséget, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. Az elképzelések között szerepel az is, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

Megválasztották a munkacsoport öt tagját, közöttük Othmar Karast, aki Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. A többi tag (Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht, Esteban Gonzalez Pons) is a Fidesz kemény kritikusának számít – írja a lap.

A magyar néppárti delegáció újonnan megválasztott vezetője, Gál Kinga ezzel kapcsolatban azt mondta: reméli, hogy nem fog végül átmenni a módosítás, és „a józan ész győzedelmeskedik, máskülönben azok, akik másképp gondolkodnak a frakcióban, más hangot ütnek meg bizonyos kérdésekben, könnyen leszalámizhatók lennének”.

Gál szerint a Fidesz–KDNP esetleges kizárásáról korai beszélni, „különösen úgy, hogy az említett szabályzatról még semmilyen vitát nem lehetett lefolytatni, hiszen az egyeztetési feltételek nem adottak” – írta meg a 24.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!