Oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, felfüggesztették a tagságát

2021. január 12. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítja őt a képviselői mandátuma visszaadására – közölte a párt.

Déri Tibor újpesti polgármester szintén erre szólította fel a képviselőt a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy az újpesti önkormányzatban nem tűrik meg azokat, akiket az orosz titkosszolgálat saját céljaira használ fel. Szabó Balázsnak tudnia kellett arról, hogy útját az a szervezet finanszírozta, amely az Oroszországnak és Kínának kémkedő lengyel Mateusz Piskorskihoz kötődik.

Wintermantel Zsolt, korábbi újpesti polgármester szerint Déri Tibornak élnie kellene a rendkívüli jogrend adta jogával és meg kell fosztania Szabó Balázst valamennyi önkormányzati tisztségétől, valamint vissza kell hívnia a bizottságokból, és megszüntetnie tanácsnoki pozícióját.

Az ügy előzménye egy a Hvg-n megjelent keddi cikk, melyben az olvasható, hogy Szabó, valamint a pártból nemrég kilépett politikus, korábbi parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén utaztak magángéppel a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek.

Szabó Balázs Forrás: Facebook/Jobbik Újpest
Szabó Balázs Forrás: Facebook/Jobbik Újpest

Samu tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja. Samu és Szabó választási megfigyelőként utaztak egy olyan afrikai államba, ahol Oroszország jelenléte az elmúlt négy évben legalább annyira intenzívvé vált, mint például a kelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaságban, ahol Samu két évvel ezelőtt már „megfigyelősködött” – írja a lap.

A luhanszki szavazásról, amit jogtalannak, illetve Oroszország bábjátékának nevezett több nyugati állam, és amelynek tisztaságát a NATO sem fogadta el, Samu annak idején azt nyilatkozta, hogy az „egy fair, demokratikus választás volt”.

Samu Tamás Gergő Afrikában Forrás: Samu Tamás Instagram-oldala
Samu Tamás Gergő Afrikában Forrás: Samu Tamás Instagram-oldala

Az oroszok már a spájzban Közép-afrikai Köztársaságban vannak

A választás, amit Samu és Szabó megfigyelt, nagyon fontos volt Oroszországnak, Putyinék az utóbbi években nagyon komoly titkosszolgálati mozgósítást végeztek azért, hogy komoly befolyást szerezzenek az aranyban, gyémántban és uránban gazdag országban.

A lap felidézi, hogy a decemberi választás tétje az volt, hogy az oroszbarát Touaderát újraválasszák, ami meg is történt.

A Touaderát támogató Oroszország dezinformációs kampányokat folytatott a szavazók megtévesztésére, és megpróbálta befolyásolni a választásokat.

Ezenkívül Touadera tanácsadói között egyre több orosz jelent meg, a személyes védelmét pedig a leghírhedtebb orosz magánhadsereg, a Wagner csoporthoz tartozó Sewa biztonsági cég látja el.

„Lengyel vonalon kerültem képbe”

A lap megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, őt Szabó Balázs hívta el az afrikai útra, de azt nem tudja, milyen forrásból finanszírozták, „ez az ő dolguk” – mondta Samu. Szabó úgy fogalmazott „lengyel vonalon kerültem képbe”.

Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. Piskorskit azzal vádolják, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett. A lap megkérdezte Szabó Balázst, aki azt mondta, naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

Piskorskit 2016-ban kémkedés vádjával letartóztatták, tavaly engedték csak ki a börtönből, de az eljárás még folyik ellene. A lengyel politikus jó kapcsolatot ápol azzal a Kovács Bélával, akit hozzá hasonlóan szintén kémkedéssel vádoltak. Kovácsot tavaly ősszel első fokon felmentette a bíróság a kémkedés vádja alól, igaz, az ítélet indoklásából kiderült: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kovácsot beszervezte és kiképezte az orosz hírszerzés.

Amikor tavaly a bíróság a kémkedés vádja alól felmentette az oroszok által beszervezett Kovácsot, Samu Tamás Gergő a hírt úgy kommentálta: „Győzött az igazság”.

Felfüggesztették Szabó párttagságát

A Jobbik közleményében egyebek mellett az áll, hogy „Szabó Balázs a pártját, a Jobbikot sem utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta sem arról, hogy egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt. Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására”.

Emellett hangsúlyozzák: „a Jobbik elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése, és a demokrácia iránt. Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely az általunk vallott értékekre veszélyt jelent, ezért sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni”.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!