Kiemelték a lezuhant indonéz gép egyik feketedobozát

2021. január 12. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Kiemelték az egyik feketedobozt a törmelék alól. Két-öt nap kell ahhoz, hogy információkat nyerjenek ki belőle, írja a CNN.

Indonéziában észlelték a szombaton lezuhant utasszállító repülőgép feketedobozainak jeleit, de a búvárok a több tonnányi törmelék miatt egyelőre nem férnek hozzájuk, jelkeresővel keresik azokat az iszapban, a törmelék alatt, írja az MTI.

A búvárok 23 méteres mélységben találták meg a gép roncsait a tengerfenéken. A haditengerészet egy hajója észlelte a Boeing 737-500 típusú gép feketedobozai által sugárzott erős jeleket.

A haditengerészet szerint az is lassítja a feketedobozok kiemelését, hogy folyamatosan el kell mozdítaniuk a tárgyakat. Ehhez aztán távirányítású robotokat is bevetettek, de kedden százhatvan búvár is átfésüli a területet.

A helyszínen 3600 ember, 13 helikopter, 54 hajó és 20 kisebb csónak folytatja a kutatást a hajó roncsai és holttestek után.

A feketedobozokban rejlő információ kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozta a szerencsétlenséget. A berendezések a becsapódáskor leszakadtak a gép függőleges vezérsíkjáról.

Az indonéz repülésbiztonsági bizottság elnöke a gép roncsainak állapotát látva kizárta azt a lehetőséget, hogy az repülő még a levegőben szakadt volna szét. Szerinte a gép a becsapódás pillanatáig épségben volt, mert a törmelék egy területen összpontosult, és nem nagyobb körben. Az első vizsgálatok szerint a vízbe csapódáskor a hajtómű működött, műszerei ezen a magasságon is rögzítették az adatokat.

Az indonéz közlekedési minisztérium szerint az utasszállító a baleset előtt három nappal kapott légialkalmassági engedélyt. A gép tavaly márciusa és decembere között, a járvány idején nem közlekedett.

A Sriwijaya légitársaság gépe szombaton csapódott a Jáva-tengerbe, fedélzetén 62 emberrel, a járat rossz időjárási körülmények között Jakartából a borneói Pontianakba indult. A felszállást követően négy perccel tűnt el az irányítók radarjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!