Hét újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a lefejezett francia tanár ügyében

2021. január 12. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Hét fiatal férfit állítottak elő kedden Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt lefejező 18 éves csecsen férfival – írja az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az őrizetbevett 17-21 éves férfiak tagjai voltak azoknak az internetes fórumoknak, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott. A egy része szintén csecsen származású.

Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18 és 21 éves közötti csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás.

A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás.

A történelemtanárt tavaly októberben gyilkolta meg a nyílt utcán egy csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.

Abdoullakh Anzorov egy orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a profétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte „sértő módon mutatta meg”. A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.

A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában.

Az októberben meggyilkolt tanár, Samuel Paty lefejezése és a tragédiát megelőző napok történései súlyos kérdésekkel szembesítették a francia társadalmat és a döntéshozókat. Erről részletesen ebben a cikkünkben olvashat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől