Fél éve gigadugókkal kergeti őrületbe Afrika legnépesebb városát egy hídfelújítás

2021. január 10. – 06:38

Fél éve gigadugókkal kergeti őrületbe Afrika legnépesebb városát egy hídfelújítás
Dugó a lagosi Harmadik Szárazföldi hídon 2020. július 29-én, Nigériában – Fotó: Pius Utomi Ekpei / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Afrika és egyben Nigéria legnépesebb városa Lagos, ahol a vonzáskörzetével együtt több mint 23 millió ember él. Kiterjedt tömegközlekedési-hálózat híján az autó az elsődleges közlekedési eszközük az itt élőknek. Ennek megfelelőn autópályák hálózata szövi át a Lagos-szigetre, valamint egy lagúna és az Atlanti-óceán partjára épült megapoliszt, ahol mindennaposak a torlódások.

Az elmúlt hónapokban viszont a szokásosnál is nagyobb dugók nehezítették a lagosiak életét, ugyanis az egyik legforgalmasabb útvonalnak számító hidat felújítás miatt részben lezárták. A Harmadik Szárazföldi híd – mint az a neve is mutatja – egyike annak a három hídnak, amik összekötik a város gazdasági és kereskedelmi központját, a Lagos-szigetet a szegényebb társadalmi rétegek lakta szárazfölddel. A majdnem 12 kilométeres, kétszer négysávos hidat 1990-ben adták át a forgalomnak, ingázók millióinak nagy örömére.

Lagos lakossága rövid időn belül megduplázódott, az egyre növekvő forgalom hatása már 2006-ban meglátszott a hídon, ami után időről-időre helyreállítási munkálatokat végeztek rajta. Tavaly nyáron a szövetségi kormány bejelentette, hogy minden korábbinál hosszabb időre, fél évre, váltakozó irányban lezárják a hidat a karbantartási munkák miatt. Július 25. óta az autósok csak egy-egy irányba használhatják a híd egyik félpályáját, éjféltől délig a sziget, míg déltől éjfélig a szárazföld felé, ami többkilométeres dugókat eredményez.

Felújítási munka a lagosi Harmadik Szárazföldi hídon 2020. július 28-án, Nigériában – Fotó: Pius Utomi Ekpei / AFP
Felújítási munka a lagosi Harmadik Szárazföldi hídon 2020. július 28-án, Nigériában – Fotó: Pius Utomi Ekpei / AFP

Ez a fennakadás naponta több órát vesz el az ingázók életéből. „Nagyon korán indulunk, és még így is elkésünk a munkából” – mondta a BBC-nek Bolaji, a szárazföldön élő kereskedő, miközben a buszra várakozott. „A lezárás előtt legfeljebb 30 percet vártunk egy buszra, de most már több mint egy órája várakozunk, ráadásul folyamatosan emelik a jegyárát” – mondja. Egy másik kereskedő, George szerint a délutáni csúcs a legrosszabb, akkor legalább két óráig tart lejutni a hídról. Gyalogolni sem túl tanácsos, egyrészt a a több kilométernyi út miatt, másrészt helyi bandák is kifoszthatják közben az embert.

Karácsony idején több napra is teljesen lezárták a hidat, ám így sem sikerül az év végéig befejezni a munkálatokkal, mint ahogy azt eredetileg eltervezték. A késést az októberi, a rendőri erőszak elleni tüntetéshullám okozta, ami az egész országon végigsöpört. A rendőrség speciális osztagának feloszlatásáért sikeresen demonstrálók ekkor maguk is lezárták az utakat. A felújított Harmadik Szárazföldi hidat várhatóan január végén nyitják meg. (BBC)

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!