Hétfőn indulhat Trump ellen az újabb alkotmányos vádeljárás

2021. január 10. – 06:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Donald Trump nem mond le elnöki tisztéről, és alelnöke, Mike Pence sem kezdeményez szavazást Trump hivatali alkalmatlanságáról, akkor a demokrata párti képviselők hétfőn alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az ún. impeachmentet kezdeményeznek Trump ellen – mondta a CNN-nek szombaton Ted Lieu demokrata párti képviselő.

„Mindannyian, köztünk a házelnök Nancy Pelosi is, jobb szeretnénk, ha Donald Trump helyesen cselekedne és egyszerűen lemondana, vagy Mike Pence, az alelnök legalább saját és családja becsülete érdekében élne az alkotmány 25. kiegészítésével. Ha hétfőig egyik sem történik meg, elindítjuk az impeachmentet, és várakozásunk szerint már a jövő héten szavazunk” – mondta Lieu, hozzátéve, hogy republikánus képviselők is meg fogják szavazni a kezdeményezést.

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére – írja az MTI.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást annak címén indítanák, hogy Trump lázongást szított a Capitoliumnál. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben).

Ha az indítvány átmegy, Trump történelmet ír azzal, hogy az első elnök lesz, aki ellen kétszer is indult az elmozdítását célzó eljárás, ráadásul egyetlen ciklus alatt. Az előző alkalommal a képviselőház azért kezdeményezte az eljárást, mert bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Trump hatalmával visszaélve nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson Joe Biden és fia ellen. Az impeachment végül azzal végződött egy évvel ezelőtt, hogy a republikánus többségű szenátus felmentette az elnököt – a szenátusban egyelőre még most is többségben vannak a republikánusok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!