A lakosság felét beoltatná Szerbia

2021. január 10. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

A szerb közegészségügyi intézet közölte, hogy a lakosság felét, 3,7 millió embert terveznek beoltani a következő hónapokban. Három szakasz lesz. Az első fázis decemberben már el is kezdődött: először az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok, szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltják be. A második fázisban a lakosság húsz százaléka jön, azok, akik, a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak vagy krónikus betegek. A harmadik fázisban jöhet mindenki más. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában 3548, a regisztrált fertőzötteké 357 894.

Az izraeli kórházakban rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak

Minden eddiginél több, 1029 súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban, de már a lakosság ötöde hozzájutott a védőoltás első dózisához, írta vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A kritikus esetek számának a növekedése ugyanakkor lelassult, ami a szakemberek szerint annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben gyorsan megkapták az oltást idősek és más, veszélyeztetett csoportokba tartozók.

Lassú csökkenésnek indult az új fertőzöttek száma, ami a koronavírus-járvány izraeli harmadik hullámának lassú visszaszorulását jelzi a több mint két hete tartó országos zárlat, illetve annak péntek óta tartó szigorítása nyomán.

Izraelben azt tervezik, hogy március végéig minden 16 évesnél idősebb ember hozzájuthat a koronavírus elleni védőoltáshoz.

Európából került vissza a vírus a kínai Hopejbe

Az új esetek során begyűjtött minták genetikai szekvenálása során megállapították, hogy Európából behurcolt vírus okozta a fertőzéseket a Pekinget körülölelő Hopej tartományban, ahol két nagyvárost is lezártak a fertőzés újbóli felbukkanása miatt. A 11 millió lakosú tartományszékhelyt, Sicsiacsuangot és a 8 milliós Hszingtajt pénteken zárták le. A teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. 384 fertőzöttet azonosítottak. Si Csien, a tartomány járványügyi központja alá tartozó válságkezelési iroda vezetője szerint

mivel a Kína más részein vett minták eltérőek voltak, a tartományt sújtó járványhullám izolált incidensnek minősíthető.

A két lezárt város lakói csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, online oktatás van, nem járnak a buszok és a vonatok. Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni: az új esetek miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik, többek közt 14 napon belüli negatív vírustesztet kérnek tőlük.

Ötezer új beteg Ukrajnában

Ukrajnában kismértékben nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma: szombaton mintegy ötezer új beteget találtak, viszont ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a vírust. Szombaton megint viszonylag sok, 2100 koronavírusos, vagy legalábbis koronagyanús új beteg került kórházba. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter előrejelzése szerint a következő héten még gyorsulhat a járvány terjedése Ukrajnában.

Ez szerinte az újévi ünnepek következménye, amikor sokan utaztak az országon belül egyik régióból a másikba, illetve külföldre is.

A miniszter azt reméli, hogy a pénteken életbe léptetett szigorított karantén megteszi a hatását. A január 24-ig érvényben lévő korlátozások ideje alatt az egész országban zárva lesznek az iskolák, a vendéglátóegységek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzletek csak meghatározott árucikkeket, élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket árusíthatnak.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!