Egy rendőr is meghalt a Capitolium elleni támadásban

2021. január 8. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan súlyos sérüléseket szerzett a Capitolium elleni támadásban, hogy végül a kórházban belehalt sérüléseibe Brian Sicknick amerikai rendőr. A zavargásban vele együtt már öten haltak meg, a többiek civilek voltak, akik közül egy nőt a rendőrök lőttek le, hárman pedig egyelőre tisztázatlan okokból vesztették életüket.

Brian Sicknick akkor sebesült meg, amikor a törvényhozás épületét védő kollégáival együtt összecsapott szerdán a tüntetőkkel – közölte a külön a Capitolium védelmére rendszeresített egység. Az összecsapásból Sicknick még saját lábán vissza tudott menni hivatalába, majd ott összeesett. Halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást. Sicknick 12 éven át szolgálta a capitoliumi rendőrséget, írja az MTI.

Szerdán este Donald Trump amerikai elnök több száz híve erőszakkal behatolt a törvényhozás épületébe, és végül a Nemzeti Gárda segítségével több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítette el a választást.

Az AP hírügynökség értesülése szerint a példátlan esemény miatt január 16-i hatállyal lemond tisztségéről a capitoliumi rendőrség vezetője, Steven Sund. A lépésre Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke szólította fel, de mások között a rendőrségi szakszervezet vezetője is szorgalmazta lemondását. Szintén az AP egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva jelentette, hogy a védelmi minisztérium vasárnap felajánlotta segítségét a capitoliumi rendőrségnek, de az elhárította ezt annak ellenére, hogy hetek óta várható volt ott január 6-án, Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi megerősítésekor tüntetés, és nem voltak kizárhatók erőszakcselekmények sem.

Trump magyar idő szerint pénteken kora hajnalban közzétette beszédét a Twitteren, amiben az eddigiektől eltérően videón is elismerte, hogy át fogja adni a hatalmat.

Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.

– fogalmazott.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!