A Boeingnek 2,5 milliárd dollárt kell fizetnie Amerikában

2021. január 7. – 23:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy egyezségre jutott a Boeinggel abban a vizsgálatban, amit a Boeing 737 Max gépek miatt indítottak. Az egyezség értelmében a cégnek 2,5 milliárd dollár kárpótlást, illetve büntetést kell fizetnie – írja a BBC.

A Boeing 737 Maxot két korábbi légikatasztrófa után tiltották le. 2018 októberében az indonéz Lion Air, 2019 márciusában pedig az etióp Ethiopian Airlines egy-egy gépe zuhant le nem sokkal a felszállás után. A vizsgálatok során kiderült, hogy a típusba Manőverkarakterisztikai Rásegítő Rendszert (MCAS) építettek bele, ami automatikusan lenyomja a gép orrát, ha túl meredeken emelkedik, ugyanakkor egy könnyen meghibásodó dőlésszög-érzékelő kapcsolja be. A két balesetet az okozhatta, hogy a pilóták nem tudtak az MCAS-ról, illetve nem tudták időben kikapcsolni azt. A balesetek után a 737 Maxek nem repülhettek, miközben eljárások indultak a cég ellen, például a minisztérium vizsgálata, amiben szándékos megtévesztés gyanúja is felmerült.

A pénzből félmilliárd dollárt kapnak a két katasztrófában meghalt 346 áldozat hozzátartozói, 1,77 milliárdot azok a Boeing-ügyfelek, akiket a botrány érintett, 243,6 millió dollár pedig pénzbüntetés. Az egyezség bejelentését kísérő közleményben a Boeing elismeri, hogy hibázott, és fontos információkat eltitkolt. A minisztérium által megbízott államügyész, David P. Burns úgy fogalmazott, hogy a vállalat az őszinteség helyett a profitot választotta, amikor az amerikai légügyi hatóságot nem tájékoztatta teljes körűen.

Az elsőként újra levegőbe emelkedő Boeing 737 MAX 8 – Fotó: Nelson Almeida / AFP
Az elsőként újra levegőbe emelkedő Boeing 737 MAX 8 – Fotó: Nelson Almeida / AFP

Boeing 737 Max először december elején repült újra Brazíliában, majd nem sokkal később felmerült a gyanú, hogy a típus újra forgalomba hozásához szükséges tesztjeinek egyikén csaltak. Az amerikai légügyi hatóság tagadta ezt a vádat. A balesetek óta a Boeing módosításokat végzett a 737 Max gépeken, ezek nagyjából 20 milliárd dollárba kerültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!