Csalhattak a Boeing Max 737 tesztjein, mégis veszélyes lehet az újbóli engedélyeztetés

2020. december 19. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Elcsalhatták a Boeing 737 MAX repülőgépek tesztjeinek egyikét, amely a típus újbóli forgalmazásához voltak szükségesek – írta meg a BBC az Egyesült Államok Szenátusának nyomozása alapján.

A nyomozás eredménye nem sokkal azután lett nyilvános, hogy a típus majdnem két év után ismét repülhetett, miután novemberben az amerikai légügyi hatóság (FAA) újból megadta a repüléshez szükséges engedélyt.

A Boeing 737 MAX azután kényszerült földre, miután 2018 októberében az indonéz Lion Air, 2019 márciusában pedig az etióp Ethiopian Airlines egy-egy Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe zuhant le röviddel a felszállás után.

Az elsőként újra levegőbe emelkedő Boeing 737 MAX – Fotó: Nelson Almeida / AFP
Az elsőként újra levegőbe emelkedő Boeing 737 MAX – Fotó: Nelson Almeida / AFP

Az esetek utáni vizsgálatok kiderítették, hogy a modell egy eltitkolt Manőverkarakterisztikai Rásegítő Rendszert (MCAS) is tartalmaz, amely viszont egy másik műszer könnyű meghibásodása miatt nem jól működött. A pilóták nem tudtak a rendszer hibájáról, vagy nem tudtak elég gyorsan reagálni, emiatt történt a két baleset.

A Szenátus nyomozói szerint az újbóli engedélyezést megelőző tesztek során a Boeing és a légügyi hatóság is elhallgatott információkat. A vállalat és a hatóság korábban pilótákat is tesztelte, hogy milyen gyorsan tudnak reagálni a szoftverhibára. Ezt megelőzően Boeing és az FAA nem megfelelően képezte ki a szimuláció előtt álló pilótákat, így a tesztek a valódi helyett inkább a kívánt, előre meghatározott eredményeket hozták.

A nyomozás mindezt egy név nélküli szivárogtatóra hivatkozva állítja, és a testület szerint emiatt újra kell képezni a pilótákat, és át kell tervezni a 737 Max modellt.

A Boeing közölte, hogy komolyan veszi és felülvizsgálja az eredményeket, míg az FAA nem ismerte el a vádakat, mondván, hogy a balesetek óta végzett javítások elegendőek. Ezek a módosítások 20 milliárd dollárjába kerültek a Boeingnek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!