Zöld utat adtak a tagállamok a brexit utáni brit-EU kapcsolatokról szóló megállapodásnak

2020. december 28. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió mind a 27 tagországa támogatja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról múlt csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásának elindítását január 1-jén – közölte hétfőn Twitteren Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője. Mint írta, az egyezmény alkalmazása zöld utat kapott a tagállamokat képviselő uniós nagykövetektől, akik múlt pénteken kezdték meg az 1246 oldalas EU-brit kereskedelmi megállapodás előzetes átvizsgálását Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának részvételével. Az egyezmény ideiglenes alkalmazása azért vált szükségszerűvé, mert a megállapodást az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges.

Az uniós nagykövetek útján a tagországok kormányai hétfőn már kifejezték támogatásukat a megállapodás ideiglenes alkalmazásának elindítása mellett, e döntés várhatóan kedden válik hivatalossá.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a végsőkig tartó egyezkedés és fenyegetőzés után az Egyesült Királyság és az Európai Unió végül az utolsó pillanatban, december 24-én csak megállapodott arról, hogy milyen szabályok mellett folytatódhat majd a kétoldalú kereskedelem január elsejétől a két piac között.

A britek uniós kilépéséről szóló megállapodást még 2020. január 31-én megkötötték, a két fél jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról csak ez után kezdtek el tárgyalni. A 2020 végéig tartó átmeneti időszakban a gyakorlatban nem nagyon változott semmi, a britekre vonatkoznak az EU-s előírások, bár az uniós döntéshozatalban már nem vehettek részt.

A nemzetközi kereskedelmi megállapodások letárgyalása normális esetben több évet vesz igénybe, emiatt az EU-brit paktum gyors megkötése eleve ambiciózus vállalás volt. A folyamat nem is haladt valami gördülékenyen, az utolsó pillanatban Boris Johnson brit miniszterelnök, és Ursula von der Leyen, a kereskedelmi ügyekért is felelős Európai Bizottság elnöke kellett hogy kézbe vegye a dolgot. A megállapodás alapján minden hazai árura vonatkozóan marad a vámmentes kereskedelem az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Ez azt jelenti, hogy az olyan termékek, amelyek brit vagy uniós hozzáadott értéke elér egy meghatározott szintet, továbbra is ingyenesen mozoghatnak a két piac között. Emellett London bizonyos szintig részese marad az uniós belbiztonsági és rendőrségi együttműködésnek, az uniós energiapiacnak, és a közlekedés terén is fenntartja az uniós együttműködést, bár a korábbiaknál lazább formában.

A megállapodás részleteiről ebben a cikkünkben, a következményeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A megállapodás az Európai Tanács után még ezekben a napokban a tagországok elé kerül, és még idén, december 30-án ratifikálhatja a brit parlament is. Az Európai Parlament viszont várhatóan majd januárban tudja csak szintén ratifikálni a megegyezést, ami emiatt addig csak ideiglenes formában lépne életbe.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!