Az újabb halasztás után már Biden dönthet a halálra ítélt amerikai nő sorsáról

2020. december 26. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon úgy tűnik, hogy megúszhatja a kivégzést a halálra ítélt amerikai Lisa Montgomery, miután szerdán ismét elhalasztották az ítélet végrehajtását. Az 52 éves nőt eredetileg december 8-án végezték volna ki méreginjekcióval, miután 2004-ben

megfojtott egy terhes nőt, kivágta a hasából a nyolc hónapos magzatát, magához vette, és mindenkinek azt hazudta, hogy az övé.

2008-ban ítélték halálra, az elmúlt 12 évben az összes fellebbezési lehetőségét kihasználta ügyvédjeivel. A koronavírus miatt azonban sikerült még egy hónapot nyernie, miután a decemberi időpontot novemberben elhalasztották, mert ügyvédei közül ketten is elkapták a koronavírust, amikor őt látogatták a börtönben. A szövetségi bíró úgy ítélte meg, hogy az ügyvédek betegen nem tudnák tisztességesen ellátni Montgomery képviseletét, és év végéig felfüggesztette a kivégzés végrehajtását.

A börtönök üzemeltetéséért felelős kormányzati szervezet, a Bureau of Prisons (BOP) január 12-re tűzte ki az új időpontot. Ez alig egy héttel van a megválasztott új elnök, Joe Biden beiktatása előtt, ami azért is érdekes, mert a halálbüntetés mellett teljes mellszélességgel kiálló Trumppal ellentétben Biden ellenzi a kivégzéseket, így – mint pár hete írtuk – az új elnök könnyen kegyelmet adhatna az 52 éves amerikai nőnek, ha az ügyvédeknek sikerülnek újabb haladékot elérniük.

Most úgy tűnik, sikerült nekik, a Sky News azt írja, Randolph Moss szövetségi bíró szerdán hatályon kívül helyzete a BOP parancsát, mert

szerinte a kivégzés felfüggesztésének időtartama alatt – év végéig – nem lehet kitűzni az új időpontot.

Így azt legkorábban január 1-jén határozhatja meg a BOP. A törvény szerint legalább húsz nappal a kivégzés előtt értesíteni kell a halálraítéltet, ez pedig azt jelenti, hogy már csak Biden január 20-i beiktatása után kerülhet erre sor. Azt egyelőre nem tudni, hogy Biden valóban kegyelmet ad-e a nőnek.

Montgomery lenne évtizedek óta az első nő, akin szövetségi szinten kiszabott halálbüntetést hajtanak végre az Egyesült Államokban.

Nőket csak nagyon ritkán ítélnek halálra az Egyesült Államokban. 1900 óta összesen 54 nőt végeztek ki Amerika-szerte, a siralomházban lévők körülbelül két százaléka nő, szövetségi szintű ügyben pedig pedig egyedül Montgomeryre vár kivégzés.

A Huffington Post november 10-én részletes, feltáró cikket közölt Montgomery gyerek- és fiatalkoráról, ami lényegében traumák sorozata volt, ügyvédje szerint a nő több mentális betegségben is szenved, és pszichotikus állapotban volt a gyilkosság idején

Novemberben jelenlegi és volt ügyészek, emberkereskedelem és családon belüli erőszak ellen küzdő aktivisták, civilek, mentális egészséggel foglalkozó szervezetek kezdték ostromolni Trump elnököt azzal a kéréssel, hogy adjon elnöki kegyelmet Montgomerynek. A cél nem az, hogy ne bűnhődjön azért, amit tett, nem az, hogy szabaduljon, csak hogy tényleges életfogytiglanra változzon a halálbüntetése.

Az ügy hátteréről és Montgomery életéről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!