Az egész brit sajtó előtt vetette rá magát egy galambra a Downing Street macskája

2020. december 24. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggelre a legfontosabb brit lapok és tévék mind kivonultak a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10 elé, miután több forrásból már szerda este arról kezdtek érkezni hírek, hogy hosszú hónapok tárgyalásai után közel lehet a megegyezés Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatairól, köztük egy szabadkereskedelmi megállapodásról.

Egyelőre még semmit sem jelentettek be, és állítólag a halászati jogok felett az utolsó pillanatig egyezkednek a végső szövegezésen. Viszont egészen olyan volt, mintha a legkisebb fejleményre váró sajtónak kiküldték volna Larryt, a Downing Street macskáját, hogy produkálja kicsit magát a kamerák előtt.

Így aztán egy miniszterelnöki bejelentéshez hasonlóan azt sikerült lefilmezni, ahogy Larry jó pár méteres távolságból felgyorsítva rávetette magát egy gyanútlan galambra, akinek azonban sikerült kiszabadulnia, és látszólag nagyobb sérülés nélkül elmenekülnie.

Három EU-s diplomáciai forrásra hivatkozva először a Reuters számolt be arról szerda délután, hogy már nagyon közel lehet a megállapodás. Ettől még ellentmondó hírek érkeztek az utolsó pillanatban is, de este már a Politico is arról írt, hogy az utolsó órákban jelentősen nőtt a megállapodás esélye, mivel mindkét oldal fontos lépéseket tett kedd délután óta, amikor az uniós főtárgyaló, Michel Barnier még meglehetősen borúsan nyilatkozott.

A britek január 31-én kiléptek az EU-ból, de december 31-ig tart az az átmeneti időszak, ami alatt a jövőbeli kapcsolatokról is meg kellett egyezni, különben a komoly felfordulással járó no deal következett volna. Arról itt írtunk bővebben, hogy mik voltak azok a pontok, amiken hónapokon át próbált megegyezni a brit és az uniós tárgyalódelegáció, közben számos önként vállalt határidőt átlépve.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!