Több száz embert mészároltak le Nyugat-Etiópiában

2020. december 23. – 23:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Etiópiában ismeretlen fegyveresek több mint száz embert legyilkoltak szerdán az ország nyugati részében. A sorozatos támadást a Metekel térségben, a Bekoji nevű falu közelében hajtották végre a reggeli órákban. A gyilkosok az utcákon és kertekben lőtték le, akit csak láttak. Házakat is felgyújtottak, és lelőtték az onnan menekülőket. Az áldozatok az amhara nép tagjai, írja az MTI.

A Reuters arról ír egy, a térséget ismerő biztonsági szakember forrásai alapján, hogy a környéket a gumuz nép is lakja, de az elmúlt években megindult a szomszédban élő amhara parasztok és üzletemberek beáramlása, és egyes amhara vezetők azt hangoztatják, hogy a földek egy része népük jogos tulajdona, főként Metekel környékén.

Egy Bulen városában élő farmer, Belay Wajera a Reutersnek azt mondta, hogy a rajtaütés után 82 holttestet számolt meg az otthona közelében. Ő és családja lövések hangjára ébredt, mire kirohantak az otthonukból. A támadók azt kiabálták, hogy „fogják el őket” – mondta. Feleségét és öt gyermekét agyonlőtték, őt is megsebesítették, míg további négy gyermek elmenekült, és azóta eltűnt. A város egy másik lakója, Hassen Yimama azt mondta, hogy fegyveresek reggel hat óra körül rohamozták meg a környéket. Ő 20 holttestet számolt meg egy másik helyen. Egy kórházi ápoló arról számolt be, hogy az áldozatok közt egy ötéves gyerek is volt.

A városba az előző nap látogatott el Abij Ahmed kormányfő, hogy a helyzetről tájékozódjon, miután az ország északi, tigrék lakta vidékén súlyos harcok folytak heteken át szeparatista lázadók és a kormányerők között november végéig. A szerdai támadás ettől függetlennek tűnik, de az ismert, hogy a térségben több nemzetiség él, és etnikai villongások vannak.

A Tigrében kirobbant fegyveres konfliktus egyik következménye a hadsereg erőinek átcsoportosítása volt északra, emiatt máshol hatalmi vákuum alakult ki. A jövőre kitűzött választások tovább élezik a feszültségeket a föld és más erőforrások fölötti ellenőrzés kérdéseiben. Etiópiában mintegy 80 népcsoport él együtt, fegyveres konfliktus zajlik Oromija térségében is, az ország keleti határvidékét pedig szomáliai iszlamista harcosok fenyegetik.

A Telex friss híreit itt olvashatja >>>