Orbán a Welt am Sonntagnak: Magyarországon nem nagyobb a korrupció, mint Németországban

2020. december 20. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem sok hiányzik ahhoz, hogy Brüsszelből egy új Moszkva legyen, amit Magyarország csinál, az a jó kormányzás – tudhatták meg a német olvasók Orbán Viktortól.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a német Welt am Sonntag című konzervatív lapnak. A cikk összefoglalója magyarul is elérhető a kormányfő hivatalos oldalán.

A miniszterelnök deklarálta, hogy Angela Merkel német kancellár nem emelte fel a hangját, amikor legutóbb beszéltek. A legutóbbi EU-csúcson a költségvetésről, a koronavírus-járvány miatt felállított helyreállítási alapról és a jogállamisági mechanizmusról kötött megállapodásról kiemelte, hogy az Európai Parlament egy objektív kritériumok nélküli jogállamisági mechanizmusról tartott szavazással kapcsolta össze a helyreállítási alapot, és

„a mi álláspontunk az volt, hogy ez ésszerűtlen”.

Szerinte a mechanizmusról később is lehet tárgyalni, méghozzá azzal a céllal, hogy mind a 27 tagállamra kötelező kritériumok érvényesüljenek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Merkel zseniális

Arra a kérdésre, hogy ösztönözte-e a megállapodást a járvány okozta válság, kifejtette, hogy az EU Tanácsának német soros elnöksége csomagban akarta megtárgyalni a költségvetést és a helyreállítási alapot, amit valamennyi tagállam támogatott, az EP viszont utólagosan beavatkozott a folyamatba, mert teljességgel túlértékeli a szerepét. „Az EP azt gondolja, hogy nagyobb a legitimitása, mint a nemzeti parlamenteké, ami teljes tévedés”.

Orbán zseniálisnak nevezte Angela Merkel határozati javaslatát, miszerint a mechanizmus csak az EU-s szerződések alárendelve, méghozzá a költségvetési érdekek védelmére maradhat meg, és a szankciókat elsőként felül kell vizsgálnia az Európai Unió Bíróságának.

Így gondolták a magyarok

„Magyarország állampolgárai ezzel teljesen egyetértenek” – mondta Orbán Viktor, vagyis az álláspontját a magyar nép egységes álláspontjának láttatta.

Az érzékenység történelmi gyökerű, tudjuk, milyen, amikor nem a saját fővárosunkban születnek meg a döntések – mondta arra a kérdésre, miért főleg a volt kommunista államok kormányai vádolják Brüsszelt túlzott beavatkozással.

„Mi egy erős, a szerződéseket betartó nemzetállamokból álló szövetség tagja akarunk lenni”

– fogalmazott.

Moszkva

Már nem sok hiányzik hozzá, hogy Orbán Moszkvához hasonlítsa Brüsszelt. Kifejtette, hogy egykor a moszkvai központi bizottság szabta meg az ideológiai irányvonalat, és Vera Jourová egy hasonló, egyértelmű jogi definíció és mindenki számára érvényes objektív kritériumok nélküli ellenőrző hatóságot akart bevezetni a jogállamisági mechanizmussal.

Azt is kifejtette, hogy a korrupció Magyarországon semmivel sem elterjedtebb, mint Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban.

„Ne feledkezzünk meg az ókori görögök demokráciáról vallott két alapelvéről: a demokrácia a részvétel mellett a jó kormányzásról is szól. Ezt csináljuk mi Magyarországon”

mondta Orbán Viktor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!