Búcsút inthetnek a brit kamionosok a sonkás szendvicseknek a brexit miatt

2020. december 19. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön számolt be arról, hogy még mindig távolinak tűnik a megállapodás a brexit ügyében, így egyre távolibbnak tűnik az, hogy az Egyesült Királyság valamilyen kompromisszumos megoldással lépjen ki az Európai Unióból. Ez sok mindent befolyásolhat majd, de van egy rakás olyan dolog is, ami mindenképpen változást jelent majd a britek számára, ilyen például az is, hogy január 1-jétől sem a kamionosok, sem a turisták nem léphetnek majd be sonkás-sajtos szendvicsekkel az unió területére – írja a The Guardian.

Egészen pontosan bizonyos állati eredetű termékek behozatalát tiltják majd meg, amibe beleesnek a tejtermékek és a húsok is, melyeket az EU-s szabályozás alapján a beutazók nem hozhatnak magukkal. Az Európai Bizottság indoklása szerint erre azért van szükség, hogy a biológiai veszélyektől is megvédjék az EU határait, ezek a termékek pedig potenciálisan veszélyes kórokozókat tartalmazhatnak, amik az egész unióban veszélyeztethetik az állatok egészségét. Mint írták, többek közt például száj és körömfájást és sertésinfluenzát okozó patogének is lehetnek a tejben, a húsban vagy az ebből készült termékekben.

A brit kormány erre hívta most fel a szendvicses példával az emberek, de főleg a kamionsofőrök figyelmét, nekik ugyanis jelentősen megnehezíti az életüket az, hogy nem tudnak feltankolni kajával, ha napokig, vagy akár hetekig a kamionjukban kell élniük egy hosszabb fuvar miatt. A hivatalos tájékoztatás szerint a tiltott termékektől a határ előtt meg kell majd szabadulni, de ez nem biztos, hogy ennyire gördülékeny lesz majd, egy nyilatkozó kamionos például elmondta, hogy már most sajnálja azokat az ellenőröket, akiknek a sofőrök kajásdobozát kell majd feltúrnia az immáron illegálisnak minősített ételek után kutatva.

A tiltás egyébként a turistákra is vonatkozik majd, úgyhogy ezentúl a látogatóba érkezők sem csomagolhatnak sonkás szendvicseket a táskájukba, de legalább a csokoládé és más édességek behozatala továbbra is megengedett lesz majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!