Indián származású képviselőnőt jelölt belügyminiszternek Joe Biden

2020. december 18. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden átmeneti stábjának csütörtöki közlése szerint a megválasztott elnök Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének. Ha az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere – írja az MTI.

Biden átmeneti csapata Haalandet egy akadályokat áttörő köztisztviselőnek nevezte, aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színesbőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte. Haaland egyike volt az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek, a Biden-stáb nyilatkozata szerint pedig a jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért. A nő Twitteren azt írta, megtisztelő a felkérés, és készen áll a szolgálatra.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre is. A január 20-án hivatalba lépő Biden és Kamala Harris alelnök átmeneti stábja megnevezte leendő klímaügyi csapatuk további tagjait is, eszerint

  • Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek,
  • az afroamerikai Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének,
  • Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének,
  • Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak,
  • Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak.

Biden, akinek november 3-i elnökválasztási győzelmét hétfőn erősítették meg az elektori testület tagjai, kampányában azt ígérte, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöl majd kormányzatába. Hírügynökségek szerint a mostani jelölések is ezt az ígéretét tükrözik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!