Húsz évet ült ártatlanul egy dél-koreai férfi a hvaszongi fojtogató helyett

2020. december 17. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz évig ült börtönben egy dél-koreai férfi, akit emberölés miatt ítéltek el, az ügy bírósági felülvizsgálatakor azonban kiderült, hogy nem bűnös.

A CNN cikke szerint a bíróság csütörtökön kimondta: a rendőrök kínzással vették rá annak idején a férfit, hogy bevallja a gyilkosságot, a kihallgatása során éheztették, nem engedték aludni, és összesen három napot kellett bilincsbe verve töltenie.

1986 és 1991 között tíz tinédzsert öltek meg a dél-koreai Hvaszong város környékén. Ez volt az úgy nevezett hvaszongi sorozatgyilkosság, ami után évtizedekig folyt a nyomozás, aztán tavaly azonosították a gyilkost.

Az ötvenes éveiben járó Jun Szongjót egy 13 éves lány megerőszakolása és megölése miatt életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, csütörtökön azonban az 1988-as ügyet felülvizsgáló bíróság megállapította, hogy a férfi valójában nem bűnös, ártatlanul ítélték el.

Az 1989-ben letartóztatott Jun Szongjo két évtizedet töltött börtönben, jó magaviselete miatt 2009-ben szabadulhatott. A hvaszongi fojtogatót, Li Csondzsét eredetileg tíz gyilkossággal vádolták, ám a 13 éves kislány ügyében a rendőrök kideríteni vélték, hogy őt valójában a sorozatgyilkos utánzója ölte meg. Li Csondzse azonban tavaly elismerte ezt a gyilkosságot is.

Hosszú ideig Jun Szongjo volt az egyetlen olyan elítélt, akit kapcsolatba hoztak a hvaszongi gyilkosságokkal. A férfi most a CNN-nek úgy nyilatkozott: nincs annyi pénz, amennyi kárpótolni tudná őt a rácsok mögött töltött évekért, valamint az ítélet hírnevére és családjára gyakorolt hatásáért. Jun kártérítési pert indított, ügyvédje szerint több mint egymillió dollár értékű kártérítésre számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!