Húsz évet ült ártatlanul egy dél-koreai férfi a hvaszongi fojtogató helyett

2020. december 17. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz évig ült börtönben egy dél-koreai férfi, akit emberölés miatt ítéltek el, az ügy bírósági felülvizsgálatakor azonban kiderült, hogy nem bűnös.

A CNN cikke szerint a bíróság csütörtökön kimondta: a rendőrök kínzással vették rá annak idején a férfit, hogy bevallja a gyilkosságot, a kihallgatása során éheztették, nem engedték aludni, és összesen három napot kellett bilincsbe verve töltenie.

1986 és 1991 között tíz tinédzsert öltek meg a dél-koreai Hvaszong város környékén. Ez volt az úgy nevezett hvaszongi sorozatgyilkosság, ami után évtizedekig folyt a nyomozás, aztán tavaly azonosították a gyilkost.

Az ötvenes éveiben járó Jun Szongjót egy 13 éves lány megerőszakolása és megölése miatt életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, csütörtökön azonban az 1988-as ügyet felülvizsgáló bíróság megállapította, hogy a férfi valójában nem bűnös, ártatlanul ítélték el.

Az 1989-ben letartóztatott Jun Szongjo két évtizedet töltött börtönben, jó magaviselete miatt 2009-ben szabadulhatott. A hvaszongi fojtogatót, Li Csondzsét eredetileg tíz gyilkossággal vádolták, ám a 13 éves kislány ügyében a rendőrök kideríteni vélték, hogy őt valójában a sorozatgyilkos utánzója ölte meg. Li Csondzse azonban tavaly elismerte ezt a gyilkosságot is.

Hosszú ideig Jun Szongjo volt az egyetlen olyan elítélt, akit kapcsolatba hoztak a hvaszongi gyilkosságokkal. A férfi most a CNN-nek úgy nyilatkozott: nincs annyi pénz, amennyi kárpótolni tudná őt a rácsok mögött töltött évekért, valamint az ítélet hírnevére és családjára gyakorolt hatásáért. Jun kártérítési pert indított, ügyvédje szerint több mint egymillió dollár értékű kártérítésre számíthat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!