Videón üzenhettek a Boko Haram által elrabolt nigériai diákok

2020. december 17. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Boko Haram egyik vezére, Abubakar Shekau bejelentette, hogy ők állnak a múlt heti nigériai támadás mögött, a terrorszervezet csütörtökön közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint a kankarai iskolából elhurcolt diákok láthatóak.

A homályos felvételen riadt tekintetű, kissé koszosnak tűnő fiúkat lehet látni, akik azt mondják magukról, hogy a megtámadott kankarai iskola diákjai. A videó hitelességét a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

„Kérlek, vonjátok vissza azokat a csapatokat, amelyek azért jöttek, hogy nekünk segítsenek” – mondja a felvételen egy fiú, aki az emberrablókkal kialakult helyzet békés rendezését kéri. A videón egy társa az őrök eltávolítását kéri az iskolák elől.

Az MTI hozzáteszi: az internetet bejárt, többperces videón egy ismeretlen hangját is hallani, aki a tartományi vezetésnek címezve mondandóját kijelenti, hogy a diákok egészségesek.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, múlt péntek éjjel motoros fegyveresek törtek a kankarai bentlakásos fiúiskola tanulóira, az épületben válogatás nélküli lövöldözésbe kezdtek, majd rengeteg tanulót elraboltak. Az iskola 839 diákja közül hivatalosan 333 tűnt el a támadásban, egyes helyi sajtójelentések szerint viszont csaknem kétszer annyi iskolásnak veszett nyoma.

Egy ideig csupán gyanítani lehetett, hogy a Boko Haram állhat a támadás mögött, ám a héten a Boko Haram nevében Abubakar Shekau magára vállalta a tömeges emberrablást. A tanulók foglyul ejtését azzal indokolta, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. A diákok elrablásával akarják terjeszteni az iszlámot, és eltántorítani az iskolákat a nem iszlám alapokon nyugvó oktatástól.

A nigéria Katsina államban az eset után az összes tanintézményt bezárták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!