Trump cége egy régóta védett, kényes információt kénytelen átadni az elnök ellen nyomozó államügyésznek

2020. december 16. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

New York állam legfelsőbb bírósága – saját korábbi döntését felülvizsgálta – kedden arra kötelezte Donald Trump cégcsoportját, a Trump Organization-t, hogy adja át az államügyésznek egy olyan ingatlanával kapcsolatos összes dokumentumot, melyre korábban megkérdőjelezhető jogcímmel kért adómentességet.

Letitia James, New York államügyésze 2019-ben indított vizsgálatot Trump és cége ügyében, miután az elnök volt bizalmasa eskü alatt azt mondta kongresszusi meghallgatásán, hogy Trump éves adóbevallásaiban tudatosan felülértékelte vagyontárgyait, hogy így kedvezőbb kölcsönökhöz és biztosítási szerződésekhez juthasson hozzá, de ugyanezen elemeket alulértékelte, amikor az ingatlanadó kiszámításához kellett nyilatkoznia.

A Trump Organization jogi képviselői korábban állították, hogy az államügyész által bekért iratokat az ügyvédi titoktartás védi, de a bíróság nem fogadta el az érvelést – többek között arra hivatkozva, hogy ugyanezeket az adatokat a vállalat kész volt megosztani az adóhivatallal, amikor ettől adócsökkentést remélt.

Ahogy arról részletesebben is írtunk, a James által vezetett nyomozás Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész párhuzamosan indított vizsgálatával együtt egyre mélyebbre hatol Trump szövevényes üzleti ügyeibe; a hatóságok – bár vádemelés eddig nem történt – a különböző bírósági iratokból összeszedhető információk alapján azzal gyanúsíthatják az elnököt és bizalmasait (köztük több családtagját), hogy félrevezette az adóhatóságokat, a bankokat és üzletfeleit, de eddig egyetlen ügyben sem sikerült még elegendő bizonyítékot összegereblyézni a vádemeléshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!