Az amerikai szenátus republikánus nagykutyája először ismerte el nyilvánosan Biden győzelmét

2020. december 15. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA szenátusának republikánus többségét vezető Mitch McConnel kedden először hivatkozott úgy az elnökválasztást novemberben megnyerő Joe Bidenre, mint az Egyesült Államok következő elnökére, és gratulált is neki – írja a CNN.

„Milliók kívánják, hogy bárcsak más eredménnyel zárult volna a választás, de a kormányzás rendszerének meghatározott folyamatában dől el, kit iktatnak be január 20-án, és az elektori kollégium döntött”, mondta McConnel hozzátéve, hogy „ma gratulálni szeretnék a megválasztott elnök Joe Bidennek”.

Ez azért jelentős esemény, mert a republikánusok egy része a szenátusban a mai napig nem mondanák ki nyilvánosan, hogy Joe Biden lesz a következő elnök. A demokraták élesen bírálják ezt a viselkedést, a demokratikus intézményrendszer aláásását látják abban, hogy egyes republikánusok nem ismerik el Donald Trump vereségét.

A Kentuckyból származó McConnel beszédében a Trump-elnökségről már múltidőben beszélt, és érdemeit méltatta többek közt a külpolitika, a bírói kinevezések, a merész szabálymódosítások és a gazdaság területén. Gratulált Kamala Harrisnek, Biden leendő alelnökének is.

Az elnökválasztás után kezdődött csatározást érdemben lezáró elektori kollégiumi szavazásról itt írtunk bővebben. Nagy kérdés volt, hogy az eddig kiváró kongresszusi republikánusok mit lépnek az elektori szavazás eredménye után, miközben Trump a sorozatban elbukott bírósági keresetek ellenére sem ismeri el vereségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!