A KMKSZ elítéli a himnuszt éneklő képviselők ellen indított nyomozást

2020. december 14. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hétfőn nyilatkozatban ítélte el, hogy hazaárulás címén indítottak büntetőeljárást magyar kisebbségi képviselők ellen, amiért elénekelték a magyar himnuszt.

Mint arról beszámoltunk, hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért a beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt. Az SZBU a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indított a képviselők ellen.

A KMKSZ mélységesen felháborítónak tartja a kárpátaljai szürtei kistérségi képviselők minden törvényi alapot nélkülöző vegzálását

– írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében, így folytatva: „A magyar nemzeti imádság eléneklése kapcsán ellenük indított eljárás és a hazaárulással való megvádolás példátlan eset a független Ukrajna eddigi történetében. A nemzetiségi szimbólumok, a nemzeti trikolór, a himnusz, a címer használatát a kulturális autonómia keretén belül Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja.”

A KMKSZ közölte: a szövetség úgy véli, hogy a szürtei eset is annak a koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásnak a része, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

„A szövetség ismételten felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra, és felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a kárpátaljai magyarok ellen folytatott koncepciós eljárásoknak” – emelte ki a KMKSZ.

Közben a kárpátaljai Péterfalván egy ház falán egy újabb, magyarokat fenyegető üzenet jelent meg hétfőre virradóan, amelyről a község a Facebook-oldalán tett közzé fotót. „Kárpátalja Ukrajna! Eljövünk értetek! Jobboldali Szektor” – áll az ukránul írt üzenetben.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!