Hazaárulással vádolnak kárpátaljai képviselőket, mert elénekelték a magyar himnuszt

2020. december 12. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért a beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt – írja az Ukrajinszki Novini hírportálra hivatkozva az MTI.

A SZBU a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indított a képviselők ellen.

Mivel a nyomozás még folyamatban van, további részleteket nem közöltek, azt se tudni, hogy kihallgatták-e az érintetteket.

A szürtei ügyet is érintően Budapest és Kijev feszült viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

December 1-jén hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt.

Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak jóval később került napvilágra. Az SZBU akkori közlése szerint az újonnan megválasztott képviselők egy része a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el a magyar himnuszt.

„A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket”

– közölte december 1-jén az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (SZN) parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

December 2-án a Strana azt írta, hogy a magyar nagykövetség a megvádolt képviselők védelmébe kelt. A követség közleményében azt írta, hogy a videót készítő személy nem vette fel, hogy előtte az ukrán himnuszt énekelték el, valamint azt állítják, hogy a videózó az egyik vesztes jelölt rokona volt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom