Csak a hírekből tudta meg a hírhedt sorozatgyilkos, hány áldozata volt

2020. december 13. – 15:07

frissítve

Csak a hírekből tudta meg a hírhedt sorozatgyilkos, hány áldozata volt
Radik Tagirov az elfogása utáni bírósági meghallgatáson 2020. december 2-án – Fotó: Alexei Nasyrov / TASS / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc év után kapták el az egyik legtöbb áldozatot szedő oroszországi sorozatgyilkost, a Volgai mániákusként emlegetett férfit. Közel harminc 75 és 90 év közötti idős asszonyt ölt meg 2011-12-ben, azonban amikor a hatóságok nagy erővel nyomozni kezdtek, felszívódott. Hét év után akadtak Radik Tagirov nyomára: december elején őrizetbe vették. Mindent bevallott, de arra már nem tud magyarázatot adni, miért ölte meg áldozatait.

„Nem emlékszem mindenre pontosan. Véletlenszerűen találtam meg őket egy piac vagy egy bolt közelében, megfigyeltem őket, segítettem cipelni a szatyraikat. Néha ők invitáltak be, néha én akartam bejutni.

Megfojtottam őket. Azt gondoltam, ez a csendes, gyors, és fájdalommentes módszer. [Azért öltem,] hogy kirabolhassam a lakásokat. Hagyhattam volna őket még élni, de nem tettem. Minden áldozatom idős volt„

– így mesélte el röviden történetét a 38 éves Radik Tagirov a kiderítették, ő követte el 2011-2012 környékén azokat a gyilkosságokat a Volga menti városokban, melyeknek mind 75 és 90 év közötti idős nők voltak az áldozatai.

Az Oroszországi Nyomozóhatóság mintegy 10 ezer DNS-teszt és hét évnyi kutatás után azonosította a férfit, akit már 2009-ben börtönre ítéltek egyszer lopás miatt. 2013-ban egyelőre ismeretlen okok miatt felhagyott az ámokfutásával – ezután többen azt találgatták, hogy az akkor még ismeretlen tettes már börtönbe kerülhetett más ügyek miatt, és még a halálát is elképzelhetőnek tartották.

Radik Tagirov letartóztatási fotója
Radik Tagirov letartóztatási fotója

Az azóta eltelt hét évben több gyilkossági eset után is felmerült, hogy ismét a ”Volgai mániákus„ bukkant fel, de a hírek szerint Tagirov csak a 2011-12-ben elkövetett gyilkosságokat ismerte be. Legalább 26, de egyes riportok szerint akár 32 idős asszony is a férfi áldozata lehetett ebben az időszakban – a pontos számra viszont maga Tagirov sem emlékszik.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Egyedül a lakáskulcs hiányzott

A Volga menti Kazany Tatárföld fővárosa, és Oroszország egyik legrégibb települése: több mint egymilliós lakosával a nyolcadik legnépesebb város a Föderációban. Itt lett 2011. március 5-én egy egyedül élő, 82 éves idős asszony az akkor 29 éves sorozatgyilkos első áldozata.

Az idős nőnél már napok óta nem működött a telefon, és éppen arra várt, hogy kijöjjön hozzá a szerelő. Valószínűleg ennek is köszönhette a gyilkos azt, hogy bejutott a lakásba, hiszen volt, hogy szerelőnek, vagy szociális munkásnak adta ki magát. Az asszonyt a délutáni órákban hiába kereste telefonon a családja, nem vette fel, így este a munka után benézett hozzá a lánya. Ő vette észre anyja holttestét a lakás közepén, az idős nőt ugyanis megfojtották.

Bár különös módon semmilyen értéktárgyat nem vittek el a lakásból, a nyomozók nem zárták ki, hogy anyagi ok lehetett a háttérben, a nő ugyanis gyakran adott kölcsön a barátainak és a rokonainak is. Egyedül a lakás kulcsa hiányzott a helyszínről – ezt a gyilkos vihette magával, miután hátrahagyta a holttestet, és bezárta a lakást. A márciusi eset után még nyolc áldozatot szedett a gyilkos Kazanyban.

Minden egyes esetben karbantartónak vagy szociális munkásnak adta ki magát a fiatal férfi, hogy bejusson a társasházakba, ahol gyakran utánakérdezett annak is, hol laknak idősebb asszonyok.

2011 augusztusában sikerült először élve megmenekülnie egy áldozatnak a férfi támadásából – az idős nő viszont látássérülése miatt nem tudott semmit sem mondani arról, hogy nézhetett ki támadója. Nem sokkal később egy másik, szeptemberi esetben az áldozat rokonai törtek rá a gyilkosra: bár az ekkor kiszemelt idős asszonyt már megölte a férfi, a családja bejutott a lakásba, így a gyilkosnak az ablakból kellett kiugrania a harmadik emeletről.

Kesztyűben gyilkolt, mindig alaposan fertőtlenített

A két késő nyári támadás után a férfi elhagyta Kazanyt, és Oroszország más részein tűnt fel. Az Unresolved podcast nyomozása szerint a sorozatgyilkos tehető felelőssé egy-egy uljanovszki, Nyizsnyij Novgorod-i, izsevszki, két permi és két szamarai nő haláláért – ezek a városok mind több száz kilométerre fekszenek Kazanytól a Volga, vagy mellékfolyója, a Káma mentén. Hónapokon keresztül jöttek hírek újabb és újabb 75-90 év körüli áldozatokról a Volga környékén – innen származik a Volgai mániákus név is.

Ebben az időben ”Raszkolnyikovként„ is hivatkoztak rá az orosz sajtóban, hiszen mint Dosztojevszkij főhőse, ő is fiatalemberként ölt meg idős asszonyokat a vagyonukért. Azonban a rendőrség szerint a gyanúsított nem a pénzért gyilkolt, és ezt bizonyította egy pár hónappal későbbi eset is. 2012 tavaszán a férfi visszatért Kazanyba, és vaszsinórral fojtott meg egy 83 éves nőt a lakásán – ahol viszont több ezer rubelt hagyott maga után.

Bár a sorozatgyilkos már egy éve járta a Volga menti városokat, az első hónapokban a rendőrség még külön esetekként kezelte a gyilkosságokat.

2012 márciusára viszont már a hatóságok is biztosak voltak abban, hogy összefüggés van a sorozatos esetek között. Mindig puszta kézzel, vagy a háztartásban talált dolgokkal, például a vaszsinórral fojtotta meg áldozatait a tettes. Ráadásul a holttest mellé mindig odatettek egy személyi iratot, az áldozat igazolványát, vagy egy orvosi jelentést. Nyomot viszont nem hagyott hátra: kesztyűben gyilkolt, és mindig alaposan lefertőtlenítette a helyszínt, írja a Guardian.

2012 augusztusában már arról számolt be az orosz rendőrség, hogy 18 női áldozata van a keresett gyilkosnak, ebbe beleszámították az első kazanyi eseteket is. Szeptemberben pedig a Kazanytól 530 kilométerre fekvő Ufában öltek meg három idős asszonyt hasonló körülmények között – a tettes szociális munkásnak adta ki magát, az utcáról szemelte ki áldozatait, és egészen a lakásukig követte őket.

A rendőrség által kiadott fantomkép és biztonsági kamerák felvételei
A rendőrség által kiadott fantomkép és biztonsági kamerák felvételei

Felszántották Tatárföldet, de felszívódott

Két tucatnyi áldozat után, 2012 végén állítottak össze a keresett gyilkosról egy pszichológiai profilt, amit a fantomképek mellett terjesztettek az orosz sajtóban is. Eszerint a fiatal férfit valószínűleg egyedül nevelte fel nagyanyja, akivel olyannyira zavart lehetett a viszonya, hogy ezt a sorozatos gyilkosságokban vezeti le. Nem jöhetett ki jól a szüleivel és az esetleges testvéreivel sem, és valószínűleg szegényes körülmények között, egy hruscsovkában nőhetett fel – ugyanis áldozatai is mind ilyen bérházakban éltek.

Hruscsovkának hívják azokat a három-ötemeletes bérházakat, amelyeket még a korai 60-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban Nyikita Hruscsov pártfőtitkársága idején. Az alacsony költségű, lift nélküli, betonkazettás vagy téglaházakat a lakáshiány enyhítése céljából húzták fel tömegével, és bár nagy részüket eredetileg csak 25 évre tervezték, a mai napig meghatározzák a posztszovjet városok képét.

Az ügyet a helyi hatóságok átadták az FBI mintájára működő Oroszországi Nyomozóhatóságnak, akik Tatárföld teljes területén keresésbe kezdtek, ebbe pedig a lakosságot is bevonták szórólapokon és a médián keresztül. A gyilkosnak viszont 2012 végén nyoma veszett – valószínűleg a nagy erőkkel beindított nyomozás miatt rémülhetett meg.

Éveken keresztül nem lehetett hallani arról, hogy újra feltűnt volna a Volgai mániákus, viszont voltak esetek, amelyek nyomaikban emlékeztettek a sorozatgyilkos tetteire. Legutóbb tavaly, a Szaratov régióbeli Sztudenyijben öltek meg két idős párt három nap különbséggel, és a rendőrség is elismerte, hogy az esetek körülményei rendkívül hasonlóak voltak a ”mániákus„ gyilkosságaihoz: a tettes bezárta kulccsal maga után a lakást, a hátrahagyott tárgyakat pedig úgy rendezte el, ahogyan korábban a sorozatgyilkos is. Azonban míg a volgai gyilkos nagyvárosokban támadt áldozataira, a tavalyi esetek falvakban történtek; özvegy, vagy egyedül élő asszonyok helyett pedig Sztudenyijben idős párokra támadtak, ráadásul brutálisabb módon, baltával.

Csak a hírekből tudta meg, hány áldozata volt

Végül 2020. december 1-jén jelentette be a Nyomozóhatóság, hogy elkapták a Volgai mániákust – ekkor tették közzé Radik Tagirov személyazonosságát is. A Nyomozóhatóság szerint a támadó számos cselekedetének mintája illeszkedett a gyanúsított profiljába, így ”fáradságos és aprólékos„ munka után döntöttek a férfi letartóztatása mellett, írja a BBC. A 38 éves vízvezeték-szerelőt őrizetbe vették, be is vallotta a bűntetteket, és megkezdődött a letartóztatásához vezető bírósági meghallgatás is.

Bár egyes beszámolók szerint a férfinak akár 32 áldozata is lehetett, a hatóságok most 26 idős asszony meggyilkolásával vádolják Tagirovot. A férfi viszont a rendőrség által közzétett videón sem mondta el pontosan, hány gyilkosságot követett el, és állítása szerint ”csak a hírekből tudta meg„, hány áldozata volt.

A rendőrség kérdésére, miszerint miért idős nőkre támadt, és miért ölte meg őket ahelyett, hogy csak kirabolta volna őket, a férfi nem tudott választ adni. Azt sem tudta pontosan felidézni, mi motiválta az első gyilkosságra 2011-ben, és mikor is történt az eset egyáltalán:

”Minden olyan spontán módon történt. Enni akartam. Az utcán is éltem.„

Az Urdupoint arról ír, Tagirov szüleinek szomszédai szerint a férfi mostanában ritkábban látogatta meg a családját, de ”normális fiúként„ nőtt fel, aki ”soha nem bántott senkit”. A családot és a szomszédokat sokkolta Tagirov letartóztatásának a híre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!