Kilenc év után elkapták a leghírhedtebb orosz sorozatgyilkost

2020. december 2. – 18:10

frissítve

Kilenc év után elkapták a leghírhedtebb orosz sorozatgyilkost
Radik Tagirivot bevezetik a bírósági meghallgatására. Fotó: Alekszej Naszirov / TASSZ via Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság kedden bejelentette, hogy elkapták az ország leghírhedtebb sorozatgyilkosát, a „Volgai mániákust”, aki a 2010-es évek elején a Volga folyó menti városokban nem kevesebb, mint 26 idős nőt fojtott meg.

A 2013 óta inaktív sorozatgyilkos beazonosításához mintegy 10 ezer DNS-tesztre és a rendőrségi adatbázisokkal való állandó egyeztetésekre volt szüksége a nyomozóknak, de végül kiderült, hogy a bűnöző egy Radik Tagirov nevű, 38 éves vízvezetékszerelő.

Tagirov 2011-2012-ben összesen 26 idős, 75 és 90 év közti nőt szemelt ki áldozatául. A jellemzően lepusztult környéken, egyedül élő nőkhöz jellemzően úgy került közel, hogy az utcán felajánlotta, segít a szatyrok hazacipelésében, de volt olyan, hogy szociális munkásként vagy vízvezeték-szerelőként kopogtatott be leendő áldozataihoz, akiket egy rögtönzött eszközzel – mondjuk egy fürdőköpeny övével – megfojtott. A helyszínelők számára hamar világossá vált, hogy a gyilkosságokat nem az anyagi haszonszerzés miatt hajtja végre.

Tagirov gyilkosságai előtt már képbe került a hatóságoknál, ugyanis lopás miatt 2009-ben elítélték. A sorozatgyilkos már 2011-ben is lebukhatott volna, de amikor az egyik áldozatának fia rányitotta az ajtót, Tagirovnak sikerült még azelőtt kiugrania az ablakon, hogy a tanú megfigyelhette volna őt. Tagirov egyik áldozata is életben maradt, azonban ő sem tudott használható személyleírást adni támadójáról, mivel az asszony vak volt.

Tagirov 2013-ban – egyelőre ismeretlen okokból kifolyólag – felhagyott ámokfutásával; a „Volgai mániákus” felszívódását azzal magyarázták, vagy meghalt vagy valamilyen más, a gyilkosságsorozattal össze nem függő bűncselekmény miatt börtönbe került.

Azonban a DNS-vizsgálatok, az ujjlenyomatok és a tetthelyen hagyott lábnyomok összevetésével töltött évek végül eredményre vezettek; az őrizetbe vett Tagirov már be is vallotta bűneit, és megkezdődött a letartóztatásához vezető bírósági meghallgatás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!