Meghosszabbították az Oroszország elleni uniós szankciókat

2020. december 11. – 06:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában, idézi az MTI Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke szóvivőjének Twitter-üzenetét.

Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli, kétnaposra tervezett csúcstalálkozójukon döntöttek a büntetőintézkedések meghosszabbításáról.

A tagállami vezetők az Európai Tanács 2015 márciusi ülésén a szankciók időtartamát a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték. Mivel erre nem került sor, és a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők további hat hónapra meghosszabbították az intézkedéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy december 2-i videókonferencián. Fotó: MTI/Szputnyik/AP/Alekszej Nyikolszkij
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy december 2-i videókonferencián. Fotó: MTI/Szputnyik/AP/Alekszej Nyikolszkij

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd 2014 szeptemberében megerősítette azokat. A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A meghosszabbított gazdasági szankciók egyebek mellett fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére terjed ki, továbbá korlátozza Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter két hónappal ezelőtt azt mondta, hogy „ha a nyugat nem akar partnerséget, nem is lesz”, és kénytelenek lesznek megszakítani a kommunikációt.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>