Bojkottálja a parlamentet a grúz ellenzék

2020. december 11. – 18:33

Bojkottálja a parlamentet a grúz ellenzék
Badri Japaridze az egyik grúz ellenzéki párt elnöke a pénteki demonstráción – Fotó: Stringer / Sputnik Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Grúzia ellenzéke bojkottálta a parlamentet, annak megalakulásának első napján, írja az AFP. A bojkott oka, hogy a kormányra jutó párt csalhatott az októberi választásokon.

Az egységes grúz ellenzék azzal vádolja a kormányzó Grúz Álom nevű pártot, hogy az október 31-i szavazásokon befolyásolta az eredményt. A választások után heves tiltakozások törtek ki az országban.

A hivatalos adatok szerint az október végi választásokat a kormányzó Grúziai Álom nevű párt nyerte a voksok 48,23 százalékával, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig a szavazatok 27,18 százalékát szerezte meg. Az eredmények bejelentése után 8 ellenzéki párt, köztük az UNM már novemberben bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját. A párt vezetője, Bidzina Ivanishvili tagadja, hogy bárhogyan befolyásolták volna a választásokat.

Az UNM-et vezető Nika Melia pénteken azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy ez nemcsak egy egypártos parlament, hanem egy egyfős parlament, Ivanishvilié.

A parlamenti választások után hat héttel tartott pénteki alakuló ülésen a törvényhozás 150 képviselője közül mintegy 60 nem jelent meg az ülésteremben, miközben az épület előtt kormányellenes tüntetés zajlott. Az ülést bojkottáló képviselők azt is bejelentették, hogy visszaadják mandátumukat.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!