Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel az ellenzéki tüntetőket Grúziában

2020. november 8. – 23:15

frissítve

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel az ellenzéki tüntetőket Grúziában
Vízágyúval oszlatják a tüntetőket Tbilisziben 2020. november 8-án – Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tbilisziben könnygázzal és vízágyúval oszlatták a rendőrök az új választást követelők tömegét vasárnap, írja az MTI. A grúziai választási bizottság épületénél tüntetők a szerintük elcsalt október 31-i parlamenti választás megismétlését követelték.

A hivatalos adatok szerint az október végi választásokat a kormányzó Grúziai Álom nevű párt nyerte a voksok 48,23 százalékával, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig a szavazatok 27,18 százalékát szerezte meg. Az eredmények bejelentése után 8 ellenzéki párt, köztük az UNM bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját.

Tüntető Tbilisziben 2020. november 8-ánFotó: Irakli Gedenidze / Reuters
Tüntető Tbilisziben 2020. november 8-ánFotó: Irakli Gedenidze / Reuters

Szavazatvásárlással, a választók és a megfigyelők megfélemlítésével és a számolásnál elkövetett visszaélésekkel vádolják a kormánypártot, amit a Grúziai Álom vezetői tagadnak. Emellett az ellenzék a választási bizottság elnökének lemondását és a választások megismétlését is követeli – emiatt vonultak utcára vasárnap is Tbilisziben.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

A belvárosban több ezren demonstráltak békésen, de a tömegből néhány száz erőszakosabb tüntető kivált, és a választási bizottság épületéhez vonult. Kövekkel kezdték dobálni a rendőröket, és a rendőrség szerint be akartak törni az épületbe.

„Mivel a tiltakozók erőszakossá váltak és nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak, a belügyminisztérium arányos és jogos erővel lépett fel”

– indokolta közleményében a grúz belügyminisztérium, miért vetett be könnygázt és vízágyút a tömeg feloszlatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!