Libanonban halált okozó gondatlanság miatt emeltek vádat a miniszterelnök ellen

2020. december 10. – 16:45

Libanonban halált okozó gondatlanság miatt emeltek vádat a miniszterelnök ellen
Libanoni politikusokat ábrázoló képet tartanak kezükben kormányellenes tüntetők a bejrúti robbanással kapcsolatban indult per elnöklő bírájának háza előtt Bejrútban 2020. november 26-án Foto: Haszan Ammar / AP via MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy libanoni bíró vádat emelt Hasszan Diab ügyvezető miniszterelnök és három volt miniszter ellen a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó augusztusi bejrúti robbanásért viselt közvetett felelősségük miatt – írta szerdán az MTI.

Fadi Szavvan bíró a kormányfő mellett vádat emelt Gázi Vazni volt pénzügyminiszter ellen, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zeiter és Jusszef Fenianosz ellen. Mindnyájuk ellen halált okozó gondatlanság a vád.

Augusztus elején több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe Bejrút kikötőjében, az egész negyedeket lakhatatlanná tévő detonáció több mint kétszáz halálos áldozatot és több ezer sérültet követelt. A tragédiát követő nyomozás derített fényt arra, hogy a kikötői hatóságok éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű, műtrágya- és robbanószer-gyártásra egyaránt alkalmas ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit azért, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. A robbanást követően újból fellángoltak a kormányellenes tüntetések, ezek hatására Hasszan Diab és kormánya benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. A robbanással összefüggésben eddig kéttucatnyi embert vettek őrizetbe.

A hányattatott sorsú, jelenleg súlyos pénzügyi válsággal küszködő Libanon infrastruktúrája katasztrofális állapotban van, októberben például Bejrút nyugati részén egy üzemanyag-tartály repült a levegőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!