Most egy üzemanyagtartály robbant fel Bejrútban

2020. október 10. – 08:30

frissítve

Most egy üzemanyagtartály robbant fel Bejrútban

Másolás

Vágólapra másolva

Négyen vesztették az életüket, amikor a pakurát szállító teherautó az égbe repült.

Négyen életüket vesztették és többen megsérültek szombatra virradóra Bejrút nyugati részén, amikor felrobbant egy üzemanyagtartály – közölte a libanoni vöröskereszt. A pakurával töltött tartály felrobbanása nagy tüzet okozott a Tarik adzs-Dzsadida negyedben.

A sérültek egyike súlyos állapotban van, többen füstmérgezést kaptak – idézi a a helyi vöröskeresztet az MTI. Értesülések szerint több mint húsz embert szállítottak kórházba.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

A hadsereg és a polgári védelem önkéntesei evakuálják a környéken élőket, miközben a tűzoltóság igyekszik megfékezni a lángokat.

„Az evakuálás folyamatban van”

– közölte Marvan Abúd bejrúti kormányzó az adzs-Dzsadíd televíziónak nyilatkozva. A tévében mutatott felvételeken a lángoló lakónegyedet lehetett látni, a háttérben pedig a pánikba esett helyi lakosok kiabálását hallani.

A biztonsági szolgálatok szerint a történtekkel összefüggésben őrizetbe vettek egy helyi bolttulajdonost, aki a többi között benzinnel kereskedik.

A bejrúti kikötőben három hónapja, augusztus 4-én 2750 tonna – évek óta ott tárolt – ammónium-nitrát robbant fel, aminek következtében több mint 190-en meghaltak, mintegy hatezren megsérültek, és körülbelül 300 ezren váltak otthontalanná.

A közel nyolcezer megrongálódott épület között több száz történelmi épület is van.

Az ország nemzetközi kereskedelmének javát a kikötőn keresztül bonyolítja, amit augusztus végén már újranyitottak, de még mindig tart a romok eltakarítása. Szeptember közepén szakértők figyelmeztettek, hogy a közelgő esős évszak további súlyos károkat okozhat a megrongálódott történelmi épületekben, ha nem tesznek megelőző lépéseket.

Egyelőre nem tudni, pontosan miért történt a robbanás. Őrizetbe vették a vámhatóság vezetőjét, de kiszivárgott dokumentumok szerint az ország felső vezetése is tudhatott a szükséges óvintézkedések nélkül tárolt vegyi anyagról. Sokan nemzetközi vizsgálatot sürgetnek az ügyben, a tüntetések hatására pedig augusztus 10-én lemondott a kormány.

A detonációt követően kiderült, az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. A robbanást kormányellenes tüntetések sorozata követte.

(Borítókép: Tűzoltók oltják a lángokat Bejrútban 2020. október 9-én éjjel. Fotó: Houssam Shbaro / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!