Boris Johnson Brüsszelbe repül a megrekedt brexittárgyalások miatt

2020. december 9. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök Brüsszelbe repül, hogy személyesen folytassa a megrekedt brexittárgyalásokat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Az idő sürget, mivel Nagy-Britannia december 31. után minden körülmények között elhagyja az Európai Uniót, írja a BBC.

A brit és az uniós delegáció között még mindig jelentős nézetkülönbségek vannak a halászati jogokról és a az üzleti versenyszabályokról, emiatt a tárgyalásokat még péntek este függesztették. Brit kormányzati forrás szerint Johnson és Von der Leyen találkozója elősegíti majd, hogy az Egyesült Királyságot képviselő David Frost és az uniós tárgyalócsoportot vezető Michel Barnier közötti tárgyalások a következő napokban folytatódhassanak. Ugyanakkor a forrás szerint az is reális opció lehet, hogy végül nem sikerül megállapodni a vitás kérdésekben.

Uniós források a BBC-nek azt mondták, hogy Barnier arról tájékoztatta az európai minisztereket, hogy a tárgyalások afelé hajlanak, hogy a határidő lejárta előtt nem sikerül megállapodást kötni. A BBC elemzője szerint Johnson és Von der Leyen találkozójának alapvetően az célja, hogy kiderüljön, hajlandó-e mindkét fél bizonyos kompromisszumokra a tárgyalás folytatása érdekében.

Kedden az Egyesült Királyság és az EU egy külön tárgyaláson megállapodást kötött az Észak-Írországra vonatkozó egyedi kereskedelmi egyezményről, ideértve a brexit utáni határellenőrzéseket és az Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi szabályokat, valamint az új ír-tengeri határ működését is. Ez azt jelenti, hogy a britek ebben a kérdésben letettek a korábbi terveikről, amelyek potenciálisan sértették volna a nemzetközi jogot.

A brexittárgyalások őszi alakulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!