Szijjártó telefonos hangüzenetben kampányolt az RMDSZ mellett

2020. december 6. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll” – a Hvg.hu cikke szerint így kezdődik a magyar külgazdasági- és külügyminiszter hangüzenete, amellyel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett kampányolt a vasárnapi választáson. Szijjártó Péter szerint azért kell elmenni szavazni, mert „a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”.

A magyar külügyminiszter üzenete azonban nemcsak az RMDSZ címlistáján szereplő választókhoz jutott el, hanem román anyanyelvű szavazókhoz is, akik közül többen felháborodtak ezen. Victor Ponta korábbi miniszterelnök a Facebookon osztotta meg Szijjártó hangüzenetét.

„Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre”.

Ponta a bejegyzésben románul is összefoglalta Szijjártó szövegét, és azt is hozzátette, nem érti, pontosan mit akar a magyar külügyminiszter, azt hogy az RMDSZ-nek vagy neki legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben. Ponta szerint azzal egyébként semmi baj nincs, ha valaki, aki indul a választáson, választási üzenetekkel bombázza a szavazókat, az viszont nem biztos – írta – hogy ez egy másik állam külügyminiszterétől is legális lépés. Ponta megjegyezte, ha még mindig ő lenne a miniszterelnök, azonnal leállíttatná ezt a kampányt. Most viszont annyit tehet, hogy a román kormány külügyminiszteréhez fordul.

A bejegyzés alatt olyan hozzászólások olvashatók, hogy „Ki a magyarokkal Romániából!”, „Menjünk el minél többen, hogy ne jusson be az RMDSZ a parlamentbe”.

Bár a Fidesz és az RMDSZ viszonya nem volt mindig ennyire kiegyensúlyozott, Orbánék évekkel ezelőtt inkább lecserélték volna az erdélyi magyarokat képviselő pártot, a magyar kormány több más tagjai is kampányolt az RMDSZ mellett. A választás előtt néhány nappal Gulyás Gergely vitte Erdélybe a Fidesz támogató üzenetét.

A kampány az eddigi adatok szerint egyébként nem túl sikeres. Az MTI híre szerint, a délelőtti adatok alapján Románia magyarlakta vidékein elmarad a részvétel az országos átlagtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!