Kötelezettségszegési eljárást indítottak a kormány ellen

2020. december 4. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet laza szabályozása miatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság a magyar kormány ellen, írja facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A migrációs válsághelyzet fogalmát 2015-ben vezette be a kormány. Amikor 2016-ban a Magyar Helsinki Bizottság azt tudakolta a kormánytól, hogy miért vezették be a válsághelyzetet, a válasz az indok a tíz évre szóló titkosítása lett.

Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást bejelentésében azt írta:

A Bizottság úgy véli, hogy a mentesség megadásához nem teljesülnek sem az „alapvető biztonsági érdekek védelméhez”, sem a „rendkívüli sürgősséghez” kapcsolódó feltételek, amik indokolhatnák az uniós közbeszerzési szabályok alkalmazása alóli mentesítést.

A kormánynak két hónapja van megmagyarázni, hogy a migrációs válsághelyzetben miért lehet eltérni a közbeszerzés általános szabályaitól. Ennek elmaradása esetén az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt küldhet a magyar kormánynak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a migrációs válsághelyzettel az a legnagyobb probléma, hogy a korrupciós veszélyek mellett megszűnt a lehetősége az igazságos menedékjogi eljárásoknak. „Ilyen szabályok mellett nem csak lopni könnyebb, de önkényeskedni is” – írják.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!