Állobbisták elnöki kegyelemért fizettek volna a Fehér Ház befolyásos embereinek

2020. december 2. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma augusztusban nyomozást indított, miután több elnöki kegyelem esetében is felmerült, hogy lobbisták kenőpénzzel akarták megolajozni a kegyelmi eljárást – írta a washingtoni szövetségi bírósághoz beérkező (ezzel nyilvánosságra került) minisztériumi kérvényre hivatkozva több vezető nemzetközi lap is.

A nyomozás azután indult, hogy az egyébként az elnök irányítása alá tartozó minisztérium tudomást szerzett arról a „titkos lobbitervről”, mely a Fehér Ház – a nyilvánosságra került iratokból nem azonosítható – tisztviselőinek meggyőzésére irányult. A bíróságra került kérvények alapján bizonyos személyek lobbistáknak adták ki magukat az elnöki adminisztráció magas rangú tagjai elől, és megpróbálták megkerülni a lobbizásra érvényes regisztrációs követelményeket. Az állobbisták a gyanú szerint elnöki kegyelmet akartak kijárni, de úgy tűnik, próbálkozásaikban nem jutottak messze, mivel az igazságügyi minisztérium egyetlen tisztségviselőt sem vizsgál.

Trump annak ellenére, hogy személyét nem érintette a vizsgálat, a sajtóhírekre kapásból kiposztolta, hogy „fake news” az egész.

Az amerikai elnököknek jogában áll kegyelmet osztani, és ezen jogukkal élni is szoktak. Barack Obama például nem kevesebb mint 212 elítéltnek kegyelmezett meg, és 1715 büntetést enyhített. Trump eddig 28 embernek kegyelmezett meg és 16-nak enyhítette büntetését. Az elnöki kegyelem részben kisebb-nagyobb társadalmi felzúdulást kiváltó ítéletekre terjed ki – Trump például Kim Kardashian lobbizására megkegyelmezett két drogterjesztő kismamának –, de legfontosabb szerepe az elnökhöz vagy pártjához lojális személyek kimentésében van. Trump elnöksége alatt kegyelmet adott többek között volt tanácsadójának, Roger Stone-nak, aki a Mueller-vizsgálatban hazudott a kongresszusi meghallgatásán, és megpróbálta befolyásolni a Trumpra nézve kellemetlen információkkal bíró tanúkat, és legutóbb Michael Flynn nyugalmazott tábornoknak, aki az elnök első nemzetbiztonsági tanácsadójaként megpróbálta eltitkolni az FBI elől Kreml-közeli orosz személyekkel való kapcsolatát.

Amerikai lapértesülések szerint elődeihez hasonlóan Trump is elnöksége utolsó hónapjában fogja felpörgetni az elnöki kegyelmek osztogatását. Kegyelemben reménykedhetnek például az elnök szintén a 2016-os Trump-kampány oroszországi kapcsolatait felgöngyölítő Mueller-vizsgálat során megvádolt, majd elítélt tanácsadói, Rick Gates és George Papadopoulos. Sőt, a New York Times szerint egy furcsa, de nem precedens nélkül álló gesztussal Trump összes kétes ügyekben potenciálisan megvádolható családtagjának, sőt önmagának is megkegyelmezhet, elébe vágva azoknak a pereknek, melyeket a Biden-elnökség alatt akaszthatnak a Trump família tagjainak – az elnökön kívül főleg Ivanka Trump és férje, Jared Kushner – nyakába az ügyészek. Trumpék azonban még így sem tudják magukat minden támadás ellen bebiztosítani, ugyanis az elnöki kegyelem csak a szövetségi bűncselekményekre terjed ki, állami vagy helyi szinten megszületett ítéletekre nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!