Boris Johnson szerint Nagy-Britannia a no-deal brexittel is remekül elboldogulna, az üzleti szektor nem így gondolja

2020. november 28. – 10:20

frissítve

Boris Johnson szerint Nagy-Britannia a no-deal brexittel is remekül elboldogulna, az üzleti szektor nem így gondolja
Michael Barnier uniós főtárgyalóFotó: Andy Rain / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Megint nekiveselkednek a felek az egyre reménytelenebb brexit-tárgyalásoknak

A hétvégén Londonban folytatódnak az egyre kilátástalanabb brexit-tárgyalások

A nem túl optimista, legutóbb jelentős nézetkülönbségekről posztoló Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője pénteken késő este érkezett Brüsszelből Londonba a Eurostar szuperexpresszel, és a két delegáció a tervek szerint már szombaton tárgyalóasztalhoz ül.

(Ide kattintva olvashatja el legfrissebb cikkeinket!)

Boris Johnson brit miniszterelnök valójában már saját agendája szerint is kicsúszott a megállapodás esélyéből, mert október 15-ét jelölte ki határidőnek, kijelentve: annál későbbi időpontban ő nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére. Most azonban arról beszélt, hogy ez még mindig lehetséges, mert ez „nagyon nagy részben európai uniós barátainktól és partnereinktől függ”. Részletes anyagunk itt olvasható a kérdésről.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, a brexitpárti politikusok azt adták el a választóknak, hogy Nagy-Britannia képes lesz mazsolázni, vagyis az unió minden gazdasági előnyét megtartja, de kevesebbet fog a kilépés után a többiekre költeni és önállóbban fogalmazhatja meg politikáját, például a kereskedelmi egyezségeit.

Nagy-Britannia távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú együttműködés feltételrendszeréről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Barnier főleg az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében lát vitát, de valójában a brit David Frost, a tárgyalóküldöttség vezetője sem túl optimista, mint mondta az ő feladata annak kiderítése minden lehetséges módon, hogy megvannak-e a megállapodás feltételei.

Boris Johnson az MTI alapján már arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia egyezmény nélkül, vagyis a WTO általános szabályai alapján meghatározott vámokkal is nagyszerűen elboldogulna.

Ezt azonban a brit tőkepiacok és az üzleti szektor egyáltalán nem így gondolja, folyamatosan figyelmezteti a brit kormányt.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének számításai szerint a szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása esetén életbe lépő WTO-szabályozás a brit autóiparnak 55,4 milliárd font (csaknem 23 ezer milliárd forint), a brit és az európai kontinentális autóipari ágazatnak együtt 110 milliárd euró termeléskiesést okozna 2025-ig.