Már turisták pózolnak a rejtélyes utahi fémoszlopnál

2020. november 27. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napja jelent meg egy fotó egy rejtélyes fémoszlopról, amit valaki a utahi sivatagban állított fel. A fotót közreadó nemzeti park óvatosságból nem közölte, hogy hol is áll az oszlop, de többeknek sikerült beazonosítani a helyet, és már fel is keresték.

Az emberi kéz alkotta, de eddig valamiért rejtve maradó fémoszlopot november 18-án fedezték fel a utahi Red Rock sivatagban. A hatóságok nem árulták el a helyszínt, mert attól tartanak, hogy ha valaki megpróbálná megközelíteni az oszlopot, jó eséllyel eltévedne, és akkor mentést kéne szervezni. Az oszlop műholdfelvételek alapján 2016-ban kerülhetett a sivatagi kanyonba, művészi installáció és tévések poénja egyaránt lehet.

Hogy ki alkothatta és hogy került oda az oszlop, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben >>>

A titkolódzás ellenére elég gyorsan beazonosították a helyszínt, és a fotók megjelenésétől számított 48 órán belül néhányan már fel is keresték a monolitot. Az Instagramon szerdán már az oszlop előtt pózoló emberekről jelentek meg képek és videók.

„Eldöntöttem, hogy én leszek az első, vonzott az a tény, hogy ez a tárgy ott volt öt évig elrejtve a természetben” – idézte David Surbert a BBC. A 33 éves férfi azután indult el, hogy valaki a Redditen megírta a koordinátákat, hatórás éjszakai vezetés után érte el az oszlopot. Surber a kora hajnali órákban, még sötétben érkezett, de ahogy világosodott, rajta kívül mások is megjelentek. A férfi szerint a fémoszlophoz való túra jó menekülés volt minden negatívum elől, amit 2020-ban megtapasztalt.

A koordinátákat megíró Tim Slane a nemzeti park helikopterének repülési útját visszakövetve azonosította be a helyet. Azt gyanította, hogy akkor tűnhetett el a gép a radarról, amikor leszállt az oszlophoz. Ezt az adatot felhasználva nézett át műholdképeket, és bukkant rá az oszlopra. „Tudtam, hogy ha egyszer publikus lesz a hely, odalátogatnak majd az emberek. Kaptam is néhány dühös üzenetet, hogy miért fedtem fel a helyszínt. Ha nem én találtam volna meg, akkor hamarosan más tette volna ezt” – mondta Slane.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!