Évekig senkinek se szúrt szemet a sci-fibe illő utahi fémoszlop

2020. november 25. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az ufók rakták a utahi sziklába a titokzatos fémoszlopot, sokkal többet viszont nem tudni róla annál, hogy akár már öt éve is ott állhat, és biztosan emberi kéz alkotta. Feltehetőleg művészi emlékállítás a törvénysértő szobor, de filmes-sorozatos csínytevés is lehet.

Bejárta kedden a világsajtót – mi is írtunk róla –, hogy egy titokzatos, több mint három méter magas fémoszlopra bukkantak a semmi közepén az amerikai Utah állam egyik nemzeti parkjában még november 18-án. A semmi közepént szó szerint kell érteni a későbbi nem túl időigényes nyomozások alapján, mert ugyan az oszlop pontos helyét nem árulták el, de gyorsan kiderült, hogy valójában hol is található.

„Nagyon elzárt, távoli területen van, így ha valaki megpróbálná megközelíteni, akkor jó eséllyel eltévedne, és ki kellene mentenünk” – indokolták a utahi hatóságok, miért nem hozzák nyilvánosságra a pontos helyet, ami azért így is kiderült.

Ennek, illetve a részletesen nyomon követhető műholdfelvételeknek köszönhetően az is kiderült, hogy a hatalmas oszlop már legalább négy, de lehet, hogy öt éve óta ott áll, vagyis öt éve senkinek nem szúrt szemet. Semmi egyebet nem tudni róla viszont biztosan, így azt sem, hogy egészen pontosan mikor került oda, miből van, mekkora a súlya, és persze a legnagyobb rejtélyre sincs eddig válasz:

Ki, és miért tette oda?

Válaszból kevés, elméletből viszont sok van – az ufók például egyből előkerültek. Ahogy a Stanley Kubrick legendás 1968-as filmje, a 2001: Űrodüsszeia is, amiben egy semmiből felbukkanó, téglatestszerű monolit indítja be az emberi evolúciót. Ugyanerre asszociált a fémtömböt felfedező helikopterpilóta, Bret Hutchings is, aki közelről is megszemlélve több mint három méter magasnak írta le a tárgyat.

Hutchings és társa épp vadjuhokat számláltak, amikor észrevették a fémoszlopot. A hír elterjedése után Redditen villámgyorsan nyomozásba kezdett, akinek épp volt szabadideje, és bár a hatóságok nem árulták el, merre is található a titokzatos tárgy, amelynek helyére (Google Earth) ránézve az látszik, hogy tényleg a utahi semmi közepén. Ráadásul mivel két sziklafal között, egy kanyonban, viszonylag mélyen található, ezért tulajdonképpen még szerencse is, hogy most most észrevették a helikopterből, hiszen megfelelő irányba, megfelelő időben, megfelelő távolságra kellett elrepülni az oszloptól.

A titokzatos fémoszlop műholdképenFotó: Google Earth
A titokzatos fémoszlop műholdképenFotó: Google Earth

Az jól látszik viszont, hogy az oszlop helye annyira távol van mindentől, hogy bárki is helyezte el azt ott, nem kis erőfeszítésébe került ez. Hutchings egyébként egyből azt mondta, hogy pont úgy néz ki, mint valami művészeti installáció, ezt hallva pedig sokan a minimalista szobrászra, John McCrackenre kezdtek mutogatni, aki híres az oszlopszerű szoborinstallációiról.

McCracken viszont 2011-ben meghalt, így elsőre még a munkáit kiállító New York-i David Zwirner Gallery sajtósa is azt mondta, hogy kizárt, hogy McCracken egyik munkájáról legyen szó. Csakhogy később a Guardiannek mondottakat felülbírálva maga Zwirner már arról beszélt a New York Timesnak, hogy elképzelhető, hogy mégis egy eredeti McCrackent találtak meg.

„A galéria elég megosztott a kérdésben. Én magam úgy hiszem, hogy biztosan John egyik munkájával van dolgunk. Ki gondolta volna, hogy 2020 még egy meglepetést tartogat a számunkra, amikor már azt hittük, hogy mindent láttunk. Nincs más hátra, ezt is látni kell” – mondta Zwirner.

Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, nem sokkal később megint meggondolták magukat, és az Art Newspapert már arról tájékoztatták, hogy nem hiszik, hogy John McCracken munkájáról van szó, inkább azt gyanítják, hogy egy másik művész készítette, aki McCrackennek akart így emléket állítani.

Oszlopok mindenhol

Az 1934-ben szültett McCraken a deszkaszerű, egyszínű szobrairól híres, 1966-ban készített először ilyet. A szobrait általában a falnak döntve helyezte el, hogy összekössék a festmények helyéül szolgáló falat a nézők háromdimenziós terével. Röviddel 2011-es halála előtt egyre jobban érdekelni kezdték a hasonló formák kialakítása során a bronz és rozsdamentes acél alapanyagok, amiket a többi szobrához hasonlóan annyira fényesre polírozott, hogy szinte már átlátszónak hatottak.

McCracken ráadásul 1994-től kezdve röviddel halála előttig az új-mexikói Santa Fében élt, ami nincs messze a Utah délkeleti részében található Canyonlands Nemzeti Parktól, ahol a mostani szobrot találták.

Valószínű viszont, hogy Zwirnerék legfrissebb véleménye alapján nem McCracken, hanem egy őt követő művész alkotásáról van szó. Hogy nem földönkívüiek műve az oszlop, az első ránézésre is látszik. Redditen is hamar kiszúrták, de a utahi közegészségügyi hivatal egyik képviselője, Nick Street is arról beszélt, hogy könnyen beazonosíthatók rajta az emberi ténykedés jelei.

Egyrészt világos, hogy csavarokkal szerelték össze az oszlopot, amit feltehetőleg több kisebb darabban cipelt oda egy pár főből álló csoport. Ezek a csavarok az eredeti képeken és videókon is jól látszanak, ahogy az is, hogy betonvágóval csinálták meg az oszlop háromszögformájú alapját – az oszlop éleinél látszik a körkörös vágó által vésett barázda.

A utahi fémoszlopFotó: Utah Department of Public Safety / Reuters
A utahi fémoszlopFotó: Utah Department of Public Safety / Reuters

„Valaki rászánta az időt, hogy valamiféle betonvágóval jó mélyen belevágjon a földbe majdnem tökéletesen olyan formában, amilyen az oszlop is, majd jó mélyen belehelyezte azt” – mondta Steet, aki szerint még nem tudni, mekkora rész lehet a földfelszín alatt az oszlopból.

Hozzátette, hogy vannak ugyan a környéken utak, de az oszlopot és a behelyezéséhez szükséges eszközöket akkor is el kellett oda valahogy juttatni, ami felettéb érdekes.

„Amennyire mi tudjuk, akár az 1940-es vagy 1950-es évek óta is állhat ez itt”

– zárta.

Ekkora rejtélyről viszont szó sincs, valójában annyi biztos, hogy valamikor 2015. augusztus 17. és 2016. október 20. között került oda – legalábbis a Google Mapsen elérhető műholdképek tanúsága szerint, az első időpontban ugyanis még nincs rajta, a másodikon viszont már szerepel.

Hogy pontosan milyen mélyre építették be a szobrot, és hogy kinek az alkotása az, valószínűleg csak később, a tárgy megvizsgálása után derülhet ki, ahogy az is, hogy pontosan hogyan került a utahi semmi közepére. Ám mivel már kiderült a pontos helyszín, alighanem gyorsan kell lépnie a hatóságoknak, ha nem szeretnék, hogy eltűnjön, vagy épp megrongálódjon az oszlop, bármi célt szolgáljon is.

Hollywood keze van a dologban?

A fémoszlop nagyjából a Dead Horse Point állami park és a Canyonlands Nemzeti Park határán található, ez a terület pedig rendkívül népszerű a filmesek és tévésorozatgyártók között. A teljesség igénye nélkül az HBO-n futó Westworld mellett az 1991-es Thelma és Louise, az 1997-es Con Air – A fegyencjárat, a 2000-es Mission: Impossible 2, a 2012-es John Carter, vagy épp az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag is forgatott a Dead Horse Pint környékén, de azt a 127 óra című filmet is itt vették fel, amiben egy túrázó egy szikla alá szorulva csak a saját kezét levágva menekül meg.

A Canyonlands parkba pedig szintén ellátogatott a Thelma és Louise stábja, ahogy a MacGyver sorozat, az 1982-es Koyaanisqatsi, az 1992-es Baraka, és jó pár klasszikus, az 1940-60-as évek között forgatott western is.

A forgatási idő alapján a Westworld stábja lehet egyedül gyanús, már persze, ha egyáltalán közük van az alkotáshoz – a kellékeseknél mindenesetre biztosan akadt némi felesleges fém az oszlophoz.

Bárki is hagyta ott viszont, az bűncselekményt követett el, a szövetségi kezelés alatt álló földeken ugyanis engedély nélkül tilos hasonló szerkezeteket építeni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!