Biden: Amerika visszatért

2020. november 24. – 22:09

frissítve

Biden: Amerika visszatért
Joe Biden bemutatja leendő kormánya első jelöltjeit a Delaware állambeni Wilmingtonban 2020. november 24-én – Fotó: Joshua Roberts / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta leendő kormánya első tagjait az amerikai elnökválasztáson győztesként elkönyvelt Joe Biden – írja a Chicago Tribune.

„America is back”, azaz Amerika visszatért – jelentette ki beszédében a demokrata politikus. A szlogen Biden legfőbb választási ígéretét, a stabilitás és a kiszámíthatóság visszaállítását hivatott közvetíteni. Ezt az üzenetet hordozza az is, hogy a jelöltjei mindegyike az Obama-adminisztrációhoz kötődik, ami érthető, hiszen maga Biden is Barack Obama alelnökeként szolgált.

„Ez egy olyan csapat, amely azt tükrözi, hogy Amerika visszatért, és készen áll arra, hogy vezesse a világot, ne pedig elvonuljon előle”

– mondta Biden a színpadon, amelyen a jelöltek a koronavírus-járványra való tekintettel egymástól távol, maszkban álltak.

A hivatalos bejelentésre azért kerülhetett sor, mert Donald Trump elnök, bár a választási vereséget továbbra sem ismerte el, jóváhagyta, hogy kezdetét vegye a hatalomátadási procedúra.

A jelöltekről már írtunk a hivatalos megnevezésük előtt:

  • külügyminiszter: a magyar származású Anthony Blinken
  • belbiztonsági miniszter: Alejandro Mayorkas
  • a hírszerzés igazgatója: Avril Haines
  • nemzetbiztonsági tanácsadó: Jake Sullivan
  • az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete: Linda Thomas-Greenfield
  • az éghajlatért felelős különleges elnöki megbízott pedig John Kerry.

Biden explicitté tette, hogy törekedett a sokszínűségre a csapat összeállításakor. Ezt jelzi, hogy kinevezésük esetén Haines lenne az első nő, Mayorkas pedig az első latino az adott pozícióban. A most hivatalosan is bejelentett jelölteken túl Biden várhatóan Janet Yellent fogja jelölni a pénzügyminiszteri posztra, amivel szintén először töltené be nő ezt a pozíciót. Yellen Obama alatt a központi bankrendszer vezetője volt, szintén első nőként.

A hat jelöltből kettő, Sullivan és Kerry kinevezéséhez nincs szükség szenátusi jóváhagyásra, a maradék négyet viszont a Szenátusnak is meg kell szavaznia, ami még jelenthet bonyodalmat, tekintve, hogy a kongresszus felső házának hatalmi egyensúlya nagyban függ két olyan választástól, amelyeket januárban tartanak meg Georgia államban. Egyes republikánus szenátorok már jelezték is, hogy nincsenek elragadtatva a jelöltektől. A legnehezebbnek Mayorkas elfogadtatása bizonyulhat, akit 2013-ban úgy neveztek ki belbiztonsági miniszterhelyettesnek, hogy épp kormányzati vizsgálat folyt ellene, és minden republikánus ellene szavazott.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!