Egy megfigyelőállás miatt élesedhet a konfliktus Oroszország és Törökország között

2020. november 23. – 18:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tetszik az orosz vezetésnek, hogy a törökök független megfigyelőállást akarnak kiépíteni Azerbajdzsánban – írja az MTI. A török és az orosz tisztviselők a november 10-i hegyi-karabahi tűzszüneti egyezség után állapodtak meg, hogy megfigyelőállást építenek ki azeri területen, ám a részleteket ekkor még nem rögzítették. A Reuters török forrása szerint „jelenleg az a megfigyelőállás okoz leginkább nézeteltérést, amelyet Törökország létesít azeri területen.” Oroszország szerint ugyanis szükségtelen, hogy a törökök egy független állomást is létrehozzanak a régióban, míg a törökök biztonsági szempontból kulcsfontosságúnak tartják.

A két ország delegáltjai Moszkvában tárgyalnak majd, és a török vezetés a Reuters szerint arra számít, hogy végül kompromisszumra jutnak. Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország november 10-re virradóra állapodott meg a harcok lezárásáról. Az egyezség értelmében Oroszország csaknem kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba, míg Törökország szerepe a török-orosz központ munkájában való részvételre korlátozódik, és nem lesz közvetlenül köze a békefenntartó művelethez.

Az örmény kormány hétfőn nyilvánosságra hozta annak a 121 településnek a listáját, amelyet átad Azerbajdzsánnak. A települések feletti ellenőrzést az örmények részben a legutóbbi fegyveres konfliktusban veszítették el, másokat viszont harc nélkül kell átengedniük Azerbajdzsánnak a tűzszüneti egyezmény értelmében.

Franciaország – amely a hegyi-karabahi konfliktusra politikai megoldást kereső EBESZ minszki csoportjának egyik társelnöke – múlt pénteken közölte: nemzetközi megfigyelés alá akarja helyezni a hegyi-karabahi tűzszünet betartását, mert attól tart, hogy Oroszország és Törökország kizárja a nyugati hatalmakat a béketárgyalásokból.

Azerbajdzsán és Örményország között régóta fennáll a területi vita Hegyi-Karabah miatt. A túlnyomórészt örmények lakta térség 1996-ban ugyan kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!