Elképesztő dolgokat nem tud Trump a világról egykori nemzetbiztonsági tanácsadója szerint

2020. november 15. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ideje lenne a republikánusoknak kimondaniuk Donald Trump vereségét, ha az elnök csak bizonyítékok nélkül beszél választási csalásról. John Bolton, az elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója a Klubrádiónak beszélt Orbán és Trump viszonyáról, a szerint aggasztóan erősődő orosz befolyásról Magyarországon és az amerikai elnök hiányos tudásáról.

Finnországról nem tudta hol van, úgy hitte, még mindig Oroszország része, Venezueláról tényleg azt gondolta, hogy az Egyesült Államokhoz tartozik, és képes volt magától a brit miniszterelnöktől megkérdezni tárgyalások közben, hogy az Egyesült Királyságnak van-e atombombája – mondta Donald Trumpról az elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Trump maga az aberráció”

– összegzett a Klubrádiónak adott interjújában John Bolton, aki maga is írt könyvet Trump elnökségéről. „2018 áprilisában kezdtem vele dolgozni, és végig bíztam abban, hogy felnő a feladatához. Hogy megérti, mit jelent az elnöki felelősség, mint ahogy megtörtént ez az amerikai történelemben minden más elnökkel is. Borzasztóan csalódott voltam, amikor rájöttem, képtelen felfogni a munka komolyságát, és átlátni azt, mitől lehetne jó elnökünk” – idézett az interjúból a Hvg.hu.

Bolton szerint Trump nem értette meg a kínai és az orosz fenyegetés súlyát, sem pedig Észak-Koreáét.

Trump csak üzemzavar, nem rendszerhiba?

Amilyen lesújtó a véleménye az elnökről, annyira optimista azonban a győzelmét hozó körülményeket illetően. Szerinte Trump után minden visszatér a normális kerékvágásba – azaz nem hiszi, hogy olyan társadalmi folyamatok repítették őt a Fehér Házig, amelyek Trump után is érvényesek maradnak.

Hogy mik ezek a folyamatok, amelyek Trump távozásával sem valószínű, hogy eltűnnek, arról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Bolton a republikánusok felelősségét is hangoztatta abban, hogy Trump még mindig nem hajlandó elismerni választási vereségét. Elismeri, hogy „az elnöknek jogában áll a törvény adta keretek között kihasználni minden lehetőséget ennek megkérdőjelezésére”, ám ehhez bizonyítékok is kellenek, „nem beszélhet csak úgy a vakvilágba. És olyan bizonyítékokkal kellene előjönnie, amit a bíróság is elfogad. Ám arról, amit most mondtam, a republikánusoknak együtt kellene győzködniük az elnököt.”

Orbán és Trump jóban vannak

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a magyar kormányfő és az amerikai elnök kapcsolata valóban jó volt: „csak megerősíteni tudom, hogy Orbán és Trump kapcsolata jó, ugyanakkor nekünk komoly aggályaink vannak Magyarországgal kapcsolatban. NATO-szövetséges, és egykor a Szovjetuniótól leszakadt független ország most az oroszok befolyása alá került, ami egyben azt is jelenti, hogy az orosz befolyás és katonai fenyegetés kiterjedt a közép-kelet-európai térségre.”

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson! »»»»»»»»»

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!