Arizona után Georgiát is behúzta Biden, 306 elektort szerzett végül

2020. november 13. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó két államban is eredményt hirdettek a november 3-i amerikai elnökválasztás után a nagy amerikai tévécsatornák: november 13-án pénteken győztest hirdettek Georgia és Észak-Karolina államokban is.

Georgia állam megnyerésével 16 elektort kapott az elnökválasztáson már majdnem egy hete győztesnek kikiáltott Joe Biden. Georgiában, ahol utoljára 28 éve tudott nyerni demokrata elnökjelölt, nagyon szoros a verseny, amikor az amerikai tévétársaságot kihirdették Bident győztesnek, akkor alig több, mint 14 ezer szavazattal vezetett majdnem 5 millió leadott voksnál.

Biden sikere leginkább Atlanta és Savannah környékének köszönhető, mindkét nagyvárosban és közvetlen környezetében sokat erősödött a demokrata párt 2016 óta. Georgia megnyerésével Biden 5 államot fordított meg a 2016-os elnökválasztáshoz képest, a másik négy Arizona, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin volt – utóbbi három volt a döntő 2016-ban Donald Trump sikerében.

A szoros eredmény miatt már el is indult az újraszámolás az államban.

Pénteken szintén eldőlt a verseny Észak-Karolinában, amit 2016-hoz hasonlóan most is Donald Trump nyert meg, majdnem 75 ezer szavazatos előnnyel – ezzel 15 elektort szerzett. Trump a választás előtti hetekben féltucatszor látogatta meg az államot kampánykörútja során, ez kellett ahhoz, hogy a feketék és latinók között jól teljesítő Biden hajráját visszaverje.

Péntek reggelre dőlt el az is, hogy hosszú idő óta először került a demokratákhoz Arizona állam, ahol az eredmény kihirdetése után Donald Trump kampánystábja jelezte, mégsem próbálják bírósági úton elérni a szavazatok újraszámolását. Biden kevesebb mint 11 ezer szavazattal nyert a 11 elektort jelentő, 1996 óta végig republikánust győztest hozó államban.

Pennsylvaniában nem lesz automatikus újraszámlálás, ráadásul a helyi, a Trump-stáb által indított kereset mögül kiszállt egy ügyvédi iroda. Michiganben pedig egy szövetségi bíró megtagadta, hogy töröljenek jelentő mennyiségű detroiti szavazatot.

Ha ezek után nem jön váratlan fordulat Trumpéktól, és marad a jelenlegi végeredmény minden államban, úgy Joe Biden 306, Donald Trump 232 elektorig jutott. A győzelemhez legalább 270 elektorra volt szükség, ezt múlt szombaton szerezte meg Biden.

Donald Trump ennek ellenére továbbra sem fogadja el Biden győzelmét, választási csalásról beszél, és kampánycsapatával jogi eljárásokat kezdeményeznek, noha egyelőre nem sikerült épkézláb bizonyítékokat felmutatniuk. Egyelőre a hivatalos átmenet sem kezdődhetett emiatt meg, azt pedig már hat republikánus szenátor is kifogásolta, hogy Biden nem kapja meg a napi elnöki összefoglalókat sem.

Biden ugyanakkor már megválasztott elnökként kommunikál, kabinetfőnökét is megnevezte, és a legfontosabb feladatként megjelölte a koronavírus megfékezését, a feladatra pedig már akciócsoportot is állított.

Az egyes államokban december 8-ig kell véglegesíteni az eredményeket, az elektori kollégium pedig december 14-én fog hivatalosan is szavazni az új elnökről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!