Várhatóan Ron Klain lesz Biden kabinetfőnöke

2020. november 12. – 06:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnökválasztást Donald Trumppal szemben szombaton megnyerő Joe Biden Joe Biden szerda este bejelentette, hogy Ron Klaint választotta leendő kabinetfőnökének a Fehér Házban, írja az MTI.

Klain az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint „kipróbált demokrata párti politikusnak” számít, az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején ő volt a felelős az Afrikában kitört ebolajárvány amerikai kezeléséért.

Szerda esti közleményében Biden úgy fogalmazott:

„Ron Klain hosszú és sokrétű tapasztalata és az a képessége, hogy többféle politikai nézetet valló emberrel tud együttműködni, pontosan az, amire szükségem van egy fehér házi kabinetfőnökben akkor, amikor ilyen válsággal nézünk szembe, és ismét össze kell fognunk az országot”.

Biden szerint Klain személye és korábbi együttműködésük „felbecsülhetetlen értékű.”

Ron Klain 59 éves és Joe Biden kabinetfőnöke volt, amikor a most 78 éves demokrata párti politikus az Egyesült Államok alelnöke volt, sőt már akkor is mellette dolgozott, amikor a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke volt. Később Bill Clinton alelnökének, Al Gore-t segítette kabinetfőnökként, majd 2014-ben az ebolajárvány elleni küzdelmet is koordinálta.

A Fehér Ház kabinetfőnöke egyébként politikai kinevezett személy, akinek nem kell a szenátus megerősítése, írja a BBC.

Klain már Biden közleményében megköszönte a várható kinevezést, és azt is hozzátette, alig várja, hogy Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris segítségére lehessen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!